Първата ракета на България - Виктория Томова, се класира за втория кръг при жените на Откритото първенство на Австралия по тенис. 28-годишната софиянка преодоля с 6:4, 6:2 американката Кейла Дей след 112 минути игра и постигна първата си победа при  четвъртото си участие в основната схема на турнира от Големия шлем в Мелбърн.
Томова имаше преднина от 4:1 в първия сет, но допусна изравняване 4:4. Тя обаче успя да си вземе подаването и поведе с 5:4, а впоследствие реализира нов брейк, с който спечели и сета.
 
Във втората част българката, която е №70 в света, продължи серията си на шест поредни гейма срещу 86-ата в класацията на УТА Дей и  дръпна с 4:0, което се оказа решаващо. Американката допусна цели 29 непредизвикани грешки срещу едва 10 на българката и това натежа.
 
Следващата съперничка на Томова в Мелбърн е №19 в основната схема Елина Свитолина, която се справи с 6:2, 6:2 с представителката на домакините Тейла Престън. Украинската тенисистка е бивша номер 3 в света на сингъл, като е трикратна полуфиналистка в турнири от Големия шлем. В Австралия тя два пъти е стигала четвъртфинал.