Организаторите на Мастърса в Рим и управляващите тенис звена при мъжете и жените бяха разкритикувани в социалните мрежи, след като стана ясно, че шампионът при мъжете Новак Джокович е получил 10 евро повече от победителката при дамите Симона Халеп.

Сърбинът, който надви аржентинеца Диего Шварцман за рекордна 36-а корона от сериите Мастърс 1000, получи 205 200 евро за триумфа си, докато румънката заработи с 10 евро по-малко за успеха си над Каролина Плишкова след 6-0, 2-1 и отказ на чехкинята. Но дори предвид това, че най-големите надпревари в тениса – тези от Големия шлем, искат равенство в наградните фондове за шампионите, някои фенове изразиха недоволството си от факта, че независимо от близките наградни фондове, Халеп е получила със малко по-малко от Джокович.

12 снимки

Проблемът предизвика сериозна дискусия в социалните мрежи, като някои акцентираха върху „жалката“ разлика. „Хората, които правят разлика в центи, са жалки. Точка“, сподели един от привържениците в Туитър. „Ако толкова се нуждаят от тези 10 евро, за да се почувстват по-добре и по-човечни, дайте им ги“, каза друг. Организаторите на турнира, както ATP и WTA, не отговориха, след като бяха потърсени от Ройтерс за коментар.

Миналата година Рафаел Надал прибра 958 055 евро за титлата си при мъжете – почти два пъти повече, отколкото победителката при жените Плишкова. Финансовият ефект от пандемията от коронавирус ограничи общия награден фонд в мъжката схема до около 3.47 млн. евро, докато при жените той бе 1.69 млн. евро. Турнирите от сериите Мастърс 1000 са най-големите в мъжкия Тур след тези от Шлема и Финалите на ATP, докато Премиер 5 са по-ниска категория от надпреварите Премиер задължителен и Финалите на WTA.