Анди Мъри ще участват в квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис в края на месеца, но директорът на турнира Ги Форже каза, че бившият номер 1 в света заслужава "уайлд кард" за основната схема.

Трикратният шампион от Големия шлем Мъри се смъкна на 123-о място в световната ранглиста след дълго лечение на контузии, но Форже заяви, че шотландецът, който е финалист на "Ролан Гарос" през 2016 година, вероятно би могъл да победи "половината от играчите в основната схема".

Поканите за турнира от 30 май до 13 юни все още не са раздадени, докато квалификациите започват на 24 май.

"Знам, че Анди влезе в квалификациите и знам, че той тренира в момента в Рим. Видях го да играе няколко мача и сета с Новак Джокович", каза Форже.

"Анди е страхотен играч, със сигурност заслужава "уйалд кард". Това е дискусия, която трябва да проведем с него и нашия екип. Искаме да го видим в добра форма, надявам се да се чувства добре. Той все още не е играл мачове - нещо, което всеки играч иска да направи, преди да участва на голям турнир, особено в три от пет сета", добави турнирният директор на "Ролан Гарос".

33-годишният Мъри пропусна на Откритото първенство на Австралия, след като се зарази с коронавирус и е изиграл само осем мача тази година.

Шотландецът участва на турнира от сериите "Мастърс" в Рим, но само на двойки с партньор Лиъм Броуди.

"Решението на организаторите на Откритото първенство на Франция. Бих се радвал на възможността да играя там, но също така признавам, че те имат много добри играчи между 120-о и 160-о място в света. Аз не бях в добра физическа форма в последните три - четири месеца", каза Мъри пред ББС.