Арина Сабаленка защити титлата си на Australian Open след победа във финала над Чинвън Джънг с 6:3, 6:2. Тенисистката от Беларус стигна до експресната победа за 77 минути. През целия мач Сабаленка не остави съмнения в превъзходството си. През по-голямата част от срещата Джънг бе принудена да се защитава и затова играеше по-далеч от основната линия. Китайката бе затруднена и от мощните и добре насочени ретури на състезателката от Беларус, а доста проблеми й донесе и началният й удар.Впечатляващото е, че Сабаленка не загуби нито сет по време на целия турнир.

Сабаленка спечели в Мелбърн и миналата година, като така стана първата състезателка от 11 години насам с два последователни триумфа. През 2013-а това стори и сънародничката й Виктория Азаренка.

 
ПЪРВИ СЕТ - 6:3
 
Мачът започна със сервиране на Сабаленка, която бе безкомпромисна и затвори първия гейм на нула. Джънг обаче показа колебания на своя начален удар и допусна ранен пробив - 2:0 за беларускинята. Изненадващо Сабаленка направи грешка в началото на третия гейм и това бе използвано от китайката по най-добрия начин, повеждайки с 40-0. Следващите разигравания поставиха Джънг в трудни ситуации, с които тя не можа да се справи и по-опитната й съперничка стигна до обрат не без помощта и на два форхенда в мрежата на китайката - 3:0. В четвъртия гейм Джънг възвърна самочувствието си, печелейки го безапелационно с 40-0 и резултатът е намален - 3:1. Последва бърз сервис-гейм и от страна на Сабаленка - 40-0 и 4:1.

Отговорът на Джънг бе подобен и тя затвори своето подаване с 40-15 и спечели втори гейм - 4:2. С агресивен стил тенисистката от Беларус поведе с 5:2, а в следващия пропусна три точки за пробив. Китайката изравни за 40-40, а след това Сабаленка прати топката в мрежата и се стигна до предимство за съперничката й. Двойна грешка на Джънг доведе до ново равенство, но това не я разколеба и последва нов ас, а след това взе гейма след удар в аут на Сабаленка - 5:3. Бекхенд в аут на Джънг означаваше два сетбола за Сабаленка на неин сервис. Китайката отрази първия с фантастичен ретур, но с неотразен начален удар  беларускинята взе първия сет с 6:3 за 34 минути.

 
ВТОРИ СЕТ - 6:2
 
Джънг започна добре на своя сервис и поведе с 30-0, но не издържа напрежението и след две двойни грешки се стигна до ранен пробив на Сабаленка - 1:0. Макар и не много лесно, брейкът бе затвърден, след като беларускинята спечели подаването си с 40-30. Третият гейм бе доста оспорван, като Сабаленка изравни 40-40 със смач от втори опит. Хубава контра на китайката обаче при следващото разиграване й донесе предимство. Викове от трибуните доведоха до кратко прекъсване, а се наложи и няколко души да бъдат изведени от трибуните. Това обаче не разколеба Джънг и с поредния си ас тя затвори гейма и намали резултата - 2:1. С мощен сервис Сабаленка поведе, но съперничката й изравни 15-15 с брилянтен ретур на линията. Играат продължи точка за точка, като в крайна сметка невърнат сервис сложи край на гейма и беларускинята повежда с 3:1.

В следващия гейм Джънг показа страхотна игра в защита, но направи две двойни грешки и това се оказа решаващо за нов пробив на Сабаленка, която повежда с 4:1. Китайката поведе с 30-0 на подаването на Сабаленка, но отново не издържа и допусна обрат, с което резултатът вече е 5:1. Джънг демонстрира стабилност на своя сервис и затвори гейма с 40-15, с което намали на 5:2. Сабаленка започна безупречно на своето подаване и дръпна с 40-0, но две грешки върнаха интригата - 30-40. Третият мач-бол също бе пропилян от Азаренка, но с майсторски сервис си спечели предимство. Форхенд в мрежата обаче отново разочарова беларускинята - 40 равни. А след това китайката стигна и до брейкпойнт, но Азаренка се справи. След дълго разиграване си спечели възможност за пета шампионска точка и този път не я пропусна - 6:2.