Поставената като номер 2 в схемата на турнира "Ролан Гарос" Арина Сабаленка се класира за четвъртия кръг в Големия шлем в Париж, след като елиминира най-добрата си приятелка Паула Бадоса (Испания) със 7:5, 6:1.

Сабаленка се опитва да спечели първа титла от Париж, а двете демонстрират близко приятелство от почти три години. През първата част нито една от двете не беше готова да се предаде, след като по един разменен ранен пробив запази баланса. В шестия гейм Бадоса реши да атакува сервиса на Сабаленка, но при едно разиграване прати топката в мрежата във важен момент и състезателката от Беларус получи предимство. След което спечели подаването си и във втория сет нямаше никакви проблеми. Няколко отлични слайса и форхенди взривиха публиката на корт Филип Шатрие, а Сабаленка показа, че болките в гърба са вече минало и може да бъде истински фаворит до края.

Номер 4 в света на женския тенис в момента Елена Рибакина продължава да лети напред и днес отбеляза сравнително рутинна победа над Елизе Мертенс (Белгия) с 6:4, 6:2 и също отива в четвъртия кръг. Рибакина, която е бивша шампионка от Уимбълдън, ще се опита да подобри поне най-силния си резултат на Откритото първенство на Франция – четвъртфинал от 2021-а година.

Рускинята, която е от Москва, но играе за Казахстан загуби два свои сервиса в първия сет, но след това подобри чувствително представянето си и не остави особени шансове на Мертенс.

Силен начален удар и прецизни атаки плюс мощни волета направиха задачата й доста по-лесни във втория сет. Така 24-годишната Рибакина спечели победата за малко над 1 час.

"Във втория сет играх с много повече увереност и моят сервис се подобри така, както се стремя да бъде от началото на турнира", заяви казахстанската представителка, която постигна пета победа в шест мача над тази съперничка.

Сега в четвъртия кръг тя ще срещне украинката и номер 19 в схемата Елина Свитолина или румънката Ана Богдан, номер 64.

Повечето от мачовете на "Ролан" Гарос в момента са отложени заради дъжд, в това число и срещите на Григор Димитров на сингъл при мъжете и на Виктория Томова при двойките (жени).