Играчите ще заработят повече пари на Откритото първенство на Австралия, което стартира през януари, след като организаторите обявиха увеличение от 3.4% на общия награден фонд на турнира от Големия шлем до рекордните 76.5 млн. австралийски долара.

Победителите на сингъл при мъжете и жените ще приберат по 2.975 млн. австралийски долара, докато тенисистите, отпаднали в ранните кръгове, също ще получат солидни суми. Всеки отстъпил в първи кръг ще получи по 106 250 австралийски долара – повишение с 3.2%, докато играчите, загубили във втори кръг получават подобно увеличение до 158 850 австралийски долара.

Турнирният директор Крейг Тайли сподели, че общият награден фонд за австралийското лято на тениса, което включва подготвителни надпревари като отборното съревнование Юнайтед Къп, ще задмине за първи път 100 млн. австралийски долара. „Ключово за продължаване успеха на австралийското лято на тениса е да осигурим силни и релевантни възможности за играчите, като гарантираме, че най-добрите тенисисти в света са подходящо компенсирани. На Аустрелиън Оупън ние повишихме наградния фонд за всеки кръг от квалификациите до финалите, като най-големите увеличения са в първите кръгове. Тези значителни възнаграждения помагат на играчите да инвестиратв кариерите си и в много случаи да поставят себе си в позиция за успехи през годината“, каза той.

Наградният фонд на Откритото на Австралия се е увеличил с над 321% - или с 58.32 млн. австралийски долара, за последните 20 години, когато бе 18.18 млн. австралийски долара. Турнирът в Мелбърн стартира на 16 януари.