Рафаел Надал се оплака от системата на поставяне на Уимбълдън, след като испанецът бе поставен под номер 3, зад Роджър Федерер, на започващия следващата седмица турнир от Големия шлем в Лондон.

Системите на поставяне на останалите три надпревари от Големия шлем съвпадат със световната ранглиста, но Уимбълдън използва своя собствена формула, която комбинира точките от ранглистата с представянето на подготвителните турнири на трева.

Това означава, че Надал ще бъде поставен под номер 3 и Федерер под номер 2 на Ол Инглънд Клъб тази година, независимо, че техните позиции са разменени в текущата световна ранглиста. „Уимбълдън е единственият турнир от Големия шлем, който действа по този начин“, сподели Надал за испанския телевизионен канал Movistar.

„Очевидно е, че би било по-добре да съм поставен под номер 2, отколкото под номер 3, но ако това е решението на организаторите, това няма да промени настройката ми – излизам във всеки мач, за да се боря за победата. Имайки предвид това, единственото нещо, което е проблематично е, че това е валидно само за Уимбълдън – ако ситуацията бе подобна на всички турнири от Големия шлем, щеше да бъде коректно. Не става въпрос само за моя случай. Имало е много случаи, в които играчите се представят отлично на всички настилки, но Уимбълдън не уважава световната ранглиста и точките, спечелени от тези играчи. И поради тази причина те имат по-сложни жребии“, добави той.

Рафаел Надал все още не е играл официален мач на трева през сезона, докато Федерер загря за Уимбълдън с юбилейна 10-та титла в Хале.

Федерер и поставеният под номер 1 Новак Джокович ще бъдат в различни половини за жребия на Уимбълдън, разделени до финала, като Надал може ще срещне един от двамата в своята половина, и да се изправи срещу другия на полуфиналите.

„За мен лично, това означава, че ако съм номер 3, за да стигна до финала, Джокович или Федерер ще бъде в моята половина. Но това може да се случи, само ако спечеля преди това пет мача. Към момента аз съм далеч от тази перспектива“, завърши испанецът.

Надал грабна своята 18-та титла от Големия шлем по-рано този месец, печелейки Ролан Гарос за рекорден 12-ти път в своята кариера. Той изостава единствено от Федерер по този показател – швейцарецът има 20 триумфа от „Голямата четворка“. /БГНЕС