Турнирите по тенис във Великобритания, който са насрочени преди „Уимбълдън“, ще се проведат по програма и ще носят същите точки за ранглистата, както и досега, въпреки забраната за участие на състезатели от Русия и Беларус, съобщиха от Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП).

Ръководството на АТП обявиха, че все още не са взели окончателно решение за надпреварата от Големия шлем в Лондон. Това бе първият турнир, обявил забрана за индивидуални състезатели от двете страни заради руската инвазия в Украйна.

Подготвителните състезания преди "Уимбълдън" се организират от британската Асоциация по тенис на, която се присъедини към решението на турнира от Големия шлем по отношение на санкции.

„След интензивни консултации със Съвета на играчите и на турнирите, Бордът на АТП потвърждава, че надпреварите в Куинс Клъб и в Ийстбърн ще се проведат без промени“, информираха от АТП.

„Решението на Асоциацията по тенис на трева във Великобритания да забрани участието на руски и беларуски спортисти остава в противоречие с правилата на АТП и подкопава възможността на тенисисти от всички националности да участват на турнирите на база резултати и без дискриминация. Това е фундаментален принцип на АТП тура“, добавиха от организацията.