Джесика Пегула се класира за първия си финал в турнирите от Големия шлем, след като обърна Каролина Мухова в последните четири на домашната надпревара Ю Ес Оупън. Американката спечели с 1-6, 6-4, 6-2 за близо два часа и 15 минути игра.

30-годишната Пегула, която е в страхотна форма и има 15 победи в последните си 16 срещи във всички турнири, бе разбита от чехкинята в откриващата част. До тежкия загубен сет от страна на американката се стигна, след като Мухова отрази три точки за пробив в третия гейм. Оттам-насетне на корта имаше само една тенисистка. Инерцията на Мухова продължи и на старта на втората част с нов пробив, но този път Пегула се събра и върна брейка. Американката направи нов пробив, но той бе върнат от опонентката. Стигна се до десетия гейм, в който Мухова се пропука и паритетът бе възстановен. В решителния трети сет Пегула започна с ранен пробив, след който не погледна повече назад и вече мисли за финала в събота вечер.

Там нейна съперничка ще е световната номер 2 Арина Сабаленка. Шампионката от Аустрелиън Оупън достигна втори пореден финал в Ню Йорк, след като спря представителката на домакините Ема Наваро след 6-3, 7-6 (2).

Наваро, която по-рано детронира миналогодишната шампионка Коко Гоф, започна нервно и бе пробита рано, но върна брейка. Сабаленка обаче отново поведе с пробив и този път не позволи отпускане. Втората част беше решена от тайбрек, след като двете си размениха по един пробив. Беларускинята не съумя да затвори мача при 5-4 и сервис за победата. В дългия гейм Наваро поведе с 2-0 точки, но не взе нито една до края на срещата и така отпадна от надпреварата при дебютното си участие в полуфинал от Шлема. Сабаленка от своя страна ще играе за трета титла от най-висока категория.

Втората ракета в света при дамите и Пегула се срещнаха съвсем наскоро на финала в Синсинати, където Сабаленка нанесе загуба на американката. Пегула спечели преди това турнира в Торонто. Финалът на Откритото първенство на САЩ по тенис при жените е в събота, 7 септември, от 23:00 часа българско време. / БГНЕС