Australian Open 2021 ще се проведе в Мелбърн въпреки нарастващия брой нови случаи на Covid-19 в щата Виктория. Това обяви изпълнителният директор на управителното тяло на тениса в Австралия – Крейг Тайли, след като в района този петък бяха регистрирани 66 новозаразени, а това се оказа 17-ият пореден ден, в който случаите са двуцифрен брой.

Ситуацията предизвика спекулации, че „мейджърът“ може да се премести в Сидни или Бризбън, но от Tennis Australia не смятат да променят плановете си.

„Нищо не се е променило, що се отнася до нашето планиране“, каза Тайли пред AAP. „Средата наоколо се промени и ще продължава да се променя, както се вижда от настоящия растеж на случаите във Виктория. Ние сме оптимисти, че допълнителните мерки ще бъдат успешни и ограниченията ще продължават да бъдат отпускани през следващите месеци“.

Изпълнителният директор на Tennis Australia работи по шест различни сценария за провеждането на Australian Open – от турнир без публика до нормална надпревара, както е всяка година, но при стриктни мерки за сигурност.

„Уверен съм, че ще проведем Australian Open в Мелбърн и други събития в цяла Австралия през януари. Работим в тясно сътрудничество с всички власти относно регулациите за събиране на хора на едно място, физическа дистанция и повишена хигиена, които действат в момента“, сподели Тайли.

Наскоро стана ясно, че от Tennis Australia няма да могат да се възползват от застраховка в случай, че „мейджърът“ не се проведе заради пандемията. През последните години за турнира в Мелбърн е действала такава, но организаторите признаха, че тя не може да бъде подновена за 2021 г. Подобна стъпка предприе Уимбълдън тази година и от управителното тяло на тениса във Великобритания намалиха значително загубите заради отменената надпревара.

В Мелбърн има 33 корта, които се използват за Australian Open, включително три с подвижни покриви. Освен това има още 18 свободни корта в близост до комплекса. Играчите могат да се възползват от фитнес центрове, стаи за масажи и медицинско лечение, ледени бани, сауни, съблекални, салон за красота и още допълнителни екстри. Именно затова градът е най-подходящ за провеждането на голямо събитие в сравнение с тенис центъра в Бризбън или олимпийския парк в Сидни.

„Всичко това ще бъде в един затворен район, което ще е от изключителна важност по време на пандемията Covid-19“, каза Крейг Тайли.