Новак Джокович определи мерките за провеждане на тазгодишния US Open като прекалено взискателни. Световният №1 не успя да изрази и пълна увереност, че ще участва, както и че изобщо ще има „мейджър“ в Ню Йорк.

„Проведох телефонен разговор с лидерите на тениса в света. Темата беше довършването на сезона и най-вече провеждането на US Open през август. Не се знае обаче дали ще има турнир“, каза Джокович пред Prva Srpska Televizija.

Чартърни полети ще превозват играчите от Европа, Южна Америка и Близкия Изток до Ню Йорк.  Все още надпреварата е планирана от 24 август до 13 септември.

Преди пътуванията всички играчи ще бъдат тествани за коронавирус, ще живеят в един общ комплекс и редовно ще им се проверява температурата. Няма да присъстват зрители, на корта ще има максимално малко съдии и други официални лица, а тенисисти и треньори няма да имат достъп до съблекалните в дните, в които провеждат тренировки.

„Правилата, които ни обясниха, са прекалено взискателни. Няма да имаме достъп до Манхатън и ще трябва да спим по хотели на летището. Ще ни тестват за Covid-19 по 2-3 пъти в седмицата. Ще трябва да водим и само един човек от екипа си, което е напълно невъзможно. Трябва ти треньор, кондиционен треньор, физиотерапевт“, обясни Джокович.

„Мерките са прекалено взискателни. Да, мога да ги разбера заради финансовите причини, сигурно организаторите имат договори и искат състезанието да се проведе. Ще видим", каза сърбинът.