Световният №1 в мъжкия тенис - Новак Джокович, е на полуфинал на Откритото първенство на Австралия по тенис, след като се справи в четири сета с американеца Тайлър Фриц със 7:6(3) 4:6 6:2 6:3. Неговият следващ съперник ще бъде Яник Синер (Италия) или Андрей Рубльов (Русия), които играят по-късно днес.

Джокович върви към своята 25-а титла в Големия шлем, но без никакво съмнение до момента на турнира днес изпита най-сериозни проблеми. Изключително горещото време и мощните сервиси на Фриц му създадоха напрежение, като за първи път Джокович реализира едва четири точки за пробив от 21 възможности. Но макар и да взе втория сет на сърбина в мача, Фриц остава с 9 поражения от 9 мача.

Срещата продължи 3 часа и 48 минути, като в първия сет Фриц не се даде и прати играта в тайбрек. Там Джокович за пореден път доказа, че е цар на умението да измъкне максимална полза от минимална възможност. Поведе с 4:0 и взе тайбрека със 7:3.

Във втория сет Фриц започна отлично – проби подаването на противника си от втори опит и поведе с 2:0, 4:2, 5:3. В 6-ия и 8-ия гейм Фриц отрази общо пет точки за пробив на Сърбина, а накрая затвори с подаване втория сет.

Джокович обаче вдигна оборотите и в третия поведе с 2:0 след първото взето подаване от американеца в мача. И накрая направи 6:2 с втория си пробив. В последната част Джокович поведе с 4:2 и макар и да даде подаването си веднага след това, върна жеста за 5:3, а след 6:3 си гарантира 15-о участие на полуфинал в Австралия.