Част от националния отбор на България, който представи страната ни в първото издание на ATP Cup - Димитър Кузманов и Александър Лазаров днес получиха наградата за "Отбор на месеца" за януари. С деветото си място в крайното класиране те накараха цял свят да говори и пише за тях. Най-паметният момент бе успехът срещу Великобритания, където Лазаров бе с основна заслуга в двойковия тандем с играещия капитан Григор Димитров.

Lap.bg
14 снимки

Освен Кузманов, Лазаров и Димитров, в състава в Австралия бяха още Александър Донски и Адриан Андреев.

На пресконференцията двамата разкриха, че ще участват в демонстративен турнир в Белград в академията на Янко Типсаревич, за да поддържат състезателна форма. Не е изключено световният №1 Новак Джокович да посети състезанието, което ще започне на 15 юни.

Кузманов сподели, че именно на 15 юни ще стане окончателно ясна съдбата на остатъка от сезона, в който трябва да се проведат 2 от турнирите от Големия шлем - преместения за края на септември и началото на октомври Ролан Гарос и US Open, който ще е преди него. Той не скри амбициите си един ден да поеме отговорни длъжности в Българската федерация по тенис.

Те коментираха думите на Новак Джокович, който каза, че не може да бъде задължен да се ваксинира срещу коронавируса. Според Мико играчите няма да имат друг избор, а Лазаров допълни, че все пак не бива да се поставят ултиматуми пред състезателите, но ако се наложи ще се ваксинират.

Двамата потвърдиха създаването на общия фонд от ATP, WTA, ITF и четирите турнира от Големия шлем за подпомагане на тенисисти с по-нисък ранкинг, който ще разпредели 6 милиона щатски долара на играчи извън топ 200. Средствата обаче все още не са раздадени, като крайно решение не е взето и всеки ден постъпва нова информация до тях.

Относно бъдещето на Sofia Open, Кузманов е убеден, че ако има Ролан Гарос и US Open, то този в София също ще се проведе.