Дванадесеткратният шампион на Откритото първенство на Франция Рафаел Надал неколкократно заяви, че тазгродишните условия на "Ролан Гарос" са най-тежките, с които някога се е сблъсквал при участията си в Париж през последните 15 години. Преди турнира Матадора от Манакор изрази недоволството си от топките, с които се играе в Булонския лес, а на снощната си пресконференция след победата над Яник Зинер в 1/4-финалите, Рафа наблегна на проблема със студеното време и специфичните метеорологични условия във френската столица.

"Твърде студено е да се играе тенис. Знам, че футболистите трябва да се справят със същото нещо на открито, но те се движат през цялото време, което прави ситуацията различна. Наистина е опасно да се състезаваме в тези условия, защото подлагаме на сериозен риск телата си", заяви световният №2.

Освен това испанецът недоумява защо организаторите са сложили цели 5 срещи на централния корт "Филип Шантрие". Това доведе до късното начало на мача му с италианеца, който започна малко след 22:30 местно време при 12-градусова температура.

"Не знам защо сложиха 5 мача на "Шатрие. Риск е", допълни още олимпийският шампион на сигнъл от Пекин '2008.