Рафаел Надал върви уверено да момента към 21-ата си титла от Големия шлем, след като се класира на четвъртфинал на Откритото първенство по тенис на Австралия. Надал се наложи над играещия с лявата ръка Адриан Манарино със 7:6 (14), 6:2, 6:2.

Надал - останал единствен от голямото трио на този турнир след експулсирането на Джокович, до момента нямаше загуба от Манарино в предишните им срещи. Манарино в предишния кръг отстрани Аслан Карацев (Русия) в маратонски мач, който продължи четири часа и 39 минути. И днес той успя да окаже съпротива на именития испанец само в първия сет.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

Първата част беше наистина равностойна и интензивна, в която се стигна до тайбрек с разпределени в него 30 точки и продължи 81 минути. Но 69-ият в ранглистата французин не успя да се нагоди особено в третия сет срещу бляскащото в очите му слънце, а и умората си каза думата. Надал изпусна шест геймбола и спаси четири, преди да се наложи с 16-14.

Във втория сет Надал проби подаването му за 1:0 и за 4:1 и с лекота би 6:2, като в последния гейм дори го взе на нула. Третата част започна с три разменени пробива, като в третия гейм Манарино спаси шест брейк-пойнта, преди да се предаде. След това обаче Надал спечели сервиса си пак на нула, направи още един пробив и отново на нула при първия си мач-пойнт завърши мача.

В първия сет двамата заложиха на здрав начален удар, но Зверев се пропука във четвъртия гейм и позволи да му бъде взето подаването. Двамата се вкопчиха в люта битка във втория сет, който стигна до тайбрек. Зверев започна да остава повече на началната линия и така имаше време за реакции. Двамата си размениха по два пробива, но в тайбрека от втори сет-пойнт канадецът триумфира.

В третия сет обаче съпротивителните сили на Зверев сериозно приключиха. Канадецът го проби при първата възможност във втория гейм, след това поведе и с 3:0. Зверев се спаси от нов пробив в шестия гейм. Но канадецът търпеливо изчакваше времето да работи за него. При първия мач-пойнт изпрати топката в аут, опитвайки да я вкара по правата. При втория обаче притисна Зверев, който останал на начална линия нямаше как да реагира при атака от ляво и прати топката в мрежата.

По този начин роденият в българския квартал Яфо на Тел Авив играч стига за първи път на четвъртфинал в Австралия. Най-голямото му постижение в Голям шлем обаче остава участието на полуфинал на Уимбълдън през миналата година, когато падна от Новак Джокович.

"Имах малко късмет в края, аз имах своите шансове, но също и той. Беше много труден първи сет, но той играе много добър тенис от началото на турнира и се радвам, че оцелях в първия сет. След този луд първи сет беше много важно, че пробих в началото на втория", сподели Рафа, след като се класира за своя 45-ти четвъртфинал в турнирите от Големия шлем.

За място на полуфиналите Надал ще спори с номер в света Александър Зверев или Денис Шаповалов от Канада.