Даниил Медведев загуби финала на Australian Open, след като водеше с 2-0 сета и имаше три последователни брейкбола срещу Надал в третия, но изпусна победата. Повторното разминаване с трофея в Мелбърн обаче не бе най-тежкият удар за световния №2. На пресконференцията си след двубоя той бе видимо разстроен и насълзен от държанието на публиката по време на двубоя. Медведев откри срещата си с журналистите с кратка история – разказа за израстването си като играч при младежите и моментите, които са го накарали да мечтае за голямата сцена в спорта.
„Имаше моменти в кариерата ми, в които детето в мен се чудеше дали трябва да продължава да мечтае за тези големи неща. Днес това дете спря да мечтае. По време на мача разбрах, че оттук нататък ще играя за себе си, за да осигурявам семейството си, за хората, които вярват в мен. За руснаците, защото усещам, че те вярват в мен. Ще го кажа така – ако има турнир на хард в Москва преди Ролан Гарос или Уимбълдън, ще отида там. Дори да трябва да пропусна Ролан Гарос или Уимбълдън. Детето спря да мечтае, ще играе за себе си и това е – това е моята история, сега съм готов да отговарям на въпроси."
 
Даниил каза, че не е разочарован от играта си и поясни с какво го е разочаровало публиката.
 
„Ще дам малък пример. Преди сервисите на Рафа в петия сет ще има един човек в публиката, за моя изненада, който ще извика „Хайде, Даниил!“ и веднага хиляда ще реагират с „Шшш“ – пълна тишина.
 
Преди моите сервиси не чувах подобно нещо. Разочароващо е, неуважително е, не мисля, че ще искам да играя тенис, след като стана на 30. Зависи какво ще ми кажат хората покрай мен, как ще преминем през това пътешествие заедно, но детето, което мечтаеше, от днес не е в мен и ще е трудно да продължа с тениса."
 
През цялото време Даниил бе отзивчив към въпросите на журналистите и няколко пъти поясни, че обича да говори с тях и те не са причината за думите, които казва. Към края на пресконференцията се завърна към историята си с част, която каза, че е забравил да каже нещо.
 
„Когато започнах да се изкачвам леко – топ 20, топ 30 започнах да играя с Новак, Роджър, Рафа. Имах тежки мачове, но не успявах да ги победя. Говореше се много за това как новото поколение трябва да се представя по-добре, хората казваха, че искат това ново поколение да се представя добре. Бях развълнуван – казвах си „Да, хайде, нека опитаме да ги затрудним.“ Изглежда тези хора са лъгали, тъй като всеки път когато излизах на корта в тези големи мачове, не виждах много фенове, които да искат да спечеля. Днес беше черешката на тортата", завърши Медведев. /Тенискафе