Даниил Медведев се класира за полуфиналите на Australian Open след истинска гладиаторска битка с поляка Хуберт Хуркач. 27-годишният руснак стигна до успеха след 7:6 (4), 2:6, 6:3, 5:7, 6:4 за 4 часа и три минути. Така световният №3 запази надеждите си да спечели първи трофей от Откритото първенство на Австралия. Медведев достига за осми път полуфинал на турнир от Големия шлем. Преди това той направи това четири пъти на US Open (спечели титлата през 2021 г.), два пъти на Australian Open (2021 и 2022 г.) и веднъж на Уимбълдън. Така Медведев изпревари Марат Сафин по брой полуфинали на Шлема и стана рекордьор сред руските тенисисти.
 
В спор за място на финала руснакът ще се изправи срещу победителя от мача между Александър Зверев (Германия) и Карлос Алкарас (Испания).
 
Медведев направи пробив още в първия гейм на мача, но Хуркач върна брейка за 3:3. След това всеки от двамата печелеше своето подаване. Така се стигна до тайбрек в първия сет, където един минипробив в полза на руснака се оказа решителен.
 
Хуркач осъществи брейк в подаването на Медведев в първия гейм на втория сет, а след това направи още един за 5:2. Така полякът изравни резултата в мача при собствен сервис – 1:1.
 
Един пробив във втория гейм се оказа решителен за третия сет, който руският тенисист взе при четвъртия си сетбол. Медведев направи брейк в подаването на съперника още в първия гейм на четвъртата част, но Хуберт Хуркач го върна за 4:4 и след направи още един в 12-ия гейм, за да изравни резултата в мача на 2:2.
 
Решителният пет сет беше решен в седмия гейм. Тогава Даниил Медведев се възползва от единствения си шанс за пробив през цялата част и поведе с 4:3. След това затвърди брейка и накрая спечели срещата при втория си мачбол.