Даниил Медведев се класира за финала на Australian Open, където ще спори за трофея с Яник Синер. На полуфинала срещу Александър Зверев руснакът сътвори драматичен обрат от 0:2 до 3:2 сета, който ще се помни дълго. Медведев ликува след 5:7, 3:6, 7:6(4), 7:6(5), 6:3 в мач, продължил 4 часа и 22 минути.
Медведев е на финал в Мелбърн за трети път, като загуби досегашните два - през 2021-а от Джокович, а през 2022-а - от Рафаел Надал. 
 

Александър Зверев започна по-добре двубоя като проби подаването на съперника си в третия гейм, затвърди пробива и след това направи още един, за да поведе с 4:1. Медведев отговори с рибрейк, за да намали изоставането си. Последва размяна на сервис геймове преди руснакът пак да пробие, за да изравни геймовете до 5:5. Зверев обаче показа хладнокръвие и отвърна с брейк, за да успее да спечели първата част със 7:5.

Във втория сет единствените пробиви бяха дело на Зверев, който взе подаванията на Медведев в петия и деветия гейм, за да поведе с 2:0 сета.

След това обаче всичко за олимпийския шампион от Токио се срина. Медведев спечели следващите два сета в тайбрек, след като двамата тенисисти не успяха да се пробият нито веднъж.


В решителната пета част руснакът имаше сериозно психологическо предимство. Той реализира два пробива за 3:2 и 6:3, за да спечели мача и да се класира за финала в Мелбърн, който е в неделя.

 Веднага след драматичния успех Медведев призна, че е имало момент в мача, в който не вярвал, че ще спечели. 

"В един момент бях загубен. В първия сет и двамата не играхме добре, а във втория той беше много по-добър от мен. Направи два пробива, а аз нямах никакъв шанс. В третия сет си казах, че ако загубя този мач, искам да падна гордо, да съм се борил. Така започнах да правя по-добри удари, получаваха ми се нещата. Бях уморен, а го гледах него и нямах чувството, че той е в това състояние. Затова и не исках да имаме дълги разигравания по 40 удара, опитах се да бъда по-агресивен и ако стане, стане. Надявам се да направим шоу със Синер във финала и да се забавляваме и двамата", заяви Медведев.

Даниил Медведев и Яник Синер до момента са изиграли 9 мача помежду си, като руснакът е спечелил 6 от тях. Интересно е обаче, че Медведев е победител в първите шест 6 срещи, а в последните три триумфира  Синер. Италианецът се наложи и на полуфинала на финалния Мастърс за миналия сезон в Торино с 6:3, 6:7 (4), 6:1.