Световният номер 1 Новак Джокович отпадна на полуфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис при мъжете след поражение от четвъртия поставен Яник Синер от Италия с 1:6, 2:6, 7:6 (6), 3:6. Двубоят продължи 3 часа и 26 минути.
Младият италианец направи един от най-силните си срещи в кариерата, елиминирайки най-добрия играч в Тура в историята на този турнир.
 
Загубата спря серия от 3 поредни титли на сърбина в тази надпревара. Той е единственият състезател в историята с 10 трофея от "Мелбърн Парк". Днешната загуба бе първа за Ноле в полуфинален или финален мач на Откритото първенство на Австралия. Последното поражение на Джокович в турнира бе през 2018 година в четвъртия кръг срещу корееца Хьон Чун.
 
22-годишният Синер вече има три поредни победи срещу Ноле и изостава само с 3:4 успеха в общия баланс на мачовете помежду им. Италианецът от Южен Тирол е двукратен шампион от Sofia Open и взе реванш за загубите си от Джокович на "Уимбълдън".
 
В битка за титлата Яник Синер ще играе с победителя от двубоя между олимпийския шампион Александър Зверев и третия поставен Даниил Медведев от Русия.

Синер премина през първите два сета на мача без абсолютно никакви проблеми и даде в тях общо само три гейма на Джокович. Италианецът бе почти безгрешен, докато Джокович бъркаше много на пръв поглед елементарни топки.

Ситуацията на корта се измени в началото на третия сет, когато сърбинът спаси точка за пробив още в първия сет. Двамата започнаха да печелят геймовете си без особени проблеми, като кулминацията дойде в 11-ия гейм. Тогава при 5:5 и ситуация за дюс зрител на "Род Лейвър Арина" получи проблем и призова за помощ. Това доведе до спиране на мача за около четвърт час и позволи на Джокович да се прегрупира.

Сърбинът се спаси от пробив, а след това в тайбрека успя да се наложи с 8:6 точки. Синер имаше мачбол при 6:5 и сервис на сърбина, но не успя да го реализира, тъй като бе извикан на мрежата, а след това и прехвърлен.

Въпреки че загуби третия сет, поставеният под номер 4 в схемата Синер не загуби присъствие на духа и не се огъна под натиска на Джокович и дори успя да реализира пробив в ситуация, в която изобщо не изглеждаше, че ще има такъв. В четвъртия гейм на четвъртия сет Джокович водеше с 40:0 при свой сервис, но Синер реализира пет поредни точки и проби. Джокович не се предаде и продължи да се бори, но комбинацията от отлични сервиси и стабилни удари от форхенд позволи на Синер да запази аванса си до края на срещата и да триумфира с 6:3..