Испанските тенисисти не се наслаждават на добро представяне на Australian Open 2024. Намираме се в третия кръг на надпреварата, а единственият испанец, който остана в турнира, е световният номер 2 Карлос Алкарас. В основната схема стартираха общо 11 негови сънародници, но само двама достигнаха до трети кръг. Това е доста слабо представяне за испанския тенис, който има сериозни традиции в този спорт. 
 
За третия кръг на Australian Open се класираха Паула Бадоса и Карлос Алкарас, но испанката вече приключи със своето участие в Мелбърн, след като допусна поражение от Аманда Анисимова. Алкарас ще изиграе утре своя мач от третия кръг, но цифрите говорят обезпокоително за испанските тенисисти.
 
За първи път, от 1999 година насам, Испания имаше едва двама тенисисти в трети кръг на Откритото първенство на Австралия. Разбира се, шансовете на Алкарас да направи нещо значимо са много големи, но съвсем отделен въпрос е, дали двукратният шампион от „шлема“ може да спре доминацията на Джокович в Мелбърн и да го лиши от възможността да спечели 11-а титла в Австралия.