Григор Димитров загуби от Александър Бублик във втория кръг на "Уимбълдън" след 4:6, 6:7(6), 6:7(4).

През целия двубой нашият представител не успя да влезе в ритъм заради безконечните сервиси и неутразимите 35 аса за трите сета от ракетата на руснака с казахстански паспорт.

Това бе първи случай за българина, в който достигна втори кръг на третия турнир от Големия Шлем за годината, след като през 2018 и 2019 година отстъпи в първи кръг.


Първи сет

Григор започна с убедителен гейм за начало на двубоя - 1:0.

Бублик от своя страна направи 2 двойни грешки, което позволи на Димитров да го притисне, като на няколко пъти се стигаше до 40 равни, но в крайна сметка мощният начален удар на казахстанеца го измъкна - 1:1.

Гришо тръгна много лошо с 0:30 и 15:40 на собствено подаване след уинър от бекхенд на Александър и минаващ удар край мрежата, а накрая направи първата си двойна грешка - 1:2 и пробив.

Два поредни аса и бекхенд в мрежата на Димитров за 40:0, след което последва ретур в мрежата и 1:3.

Все пак българинът устиска следващия си гейм след 6 минути борба, в която трябваше да отразява две точки за нов брейк и намали - 2:3.

Роденият в Русия тенисист продължи да дирижира играта на свой сервис, като бе притиснат само веднъж и затвърди пробива на 15.

Сънародникът ни успя най-сетне да отпусне ръката си, да заиграе по-освободено и бързо грабна следващия гейм на 0 - 3:4.

Развоят от последните минути не смути Бублик, който отново затвърди предимството си, грешейки само една къса топка и допускайки двойна грешка - 3:5.

Нов безоблачен гейм за Григор, в който загуби само точка - 4:5.

Макар да имаше да отразява точка за връщане на пробива, Бублик се мобилизира, наниза 5 аса и затвори първата част - 4:6.

 

Втори сет

Въпреки че мина през 40 равни, Димитров наложи волята си, запази концентрация и откри сметката си във втория сет - 1:0.

След като поведе с 40:30, Бублик реши да разнообрази тривиалната си игра с къса топка, която изненада в пълна степен Димитров, който не успя да я прекара от другата страна на полето - 1:1.

Този път Гришо не допусна изненади и спад в играта си, печелейки гейма си на 15 без проблеми - 2:1.

Казахстанецът отговори по огледален начин на предизвикателството и също отпусна едва една точка на свой сервис - 2:2.

Високият процент вкарано първо подаване от хасковлията в този сет дава резултат и той отново печели убедително сервис гейма си за 3:2.

Първоначално Бублик изостана 0:30 след минаващ удар на мрежата и двойна грешка, но бързо се съвзе, вкара силовия си начален удар и докара нещата до 40:30. Макар след това да бе надигран в последвалата размяна на удари, контра пие по правата и ас по диагонала възстановиха паритета - 3:3.

Този път бившият №3 в света трябваше да се потруди малко повече, но след някои импровизации и непредизвикани грешки на съперника, Григор отново повежда - 4:3.

Бублик не срещна никаква съпротива и трудности и изравнява за 4:4.

2 невърнати начални удара, ас и сервис-мрежа дават нов аванс на Гришо - 5:4.

Ас, успешна къса топка, ретур в аут по дължина и нов ас затварят този гейм - 5:5.

Този път Григор Димитров имаше някои трудности да затвърди подаването си, но сервисът му помогна в ключовите моменти, особено при 30:30 и си гарантира минимум тайбрек - 6:5.

Ас по правата – 15:0. Форхенд на посрещащия в аут по дължина за 30:0 за кратко разиграване. Ретур в мрежата – 40:0. Ас по диагонала и 6:6.

Бублик започна с минипробив след средно дълга размяна на удари зад основната линия и бекхенд в мрежата на Григор. Той обаче бе моментално върнат след форхенд по обратния диагонал в ъгъла и смаш на мрежата – 1:1. Българинът излиза с едни гърди напред след зрелищно разиграване, къса топка, прехвърлящ удар и смаш – 2:1. Макар кортът да бе празен по правата, Гришо не успя да го намери чрез форхенда си и сгреши – 2:2. Ретур в аут на второ подаване – 3:2. В следващата точка Димитров първи потърси развръзка с къса топка, която не бе достигната навреме от Бублик - 4:2. Ретур в мрежата за 4:3. Минибрейкът отново е върнат след неточност при волето на мрежата от Григор. Невърнат начален удар и 5:4. Безпощаден сервис към бекхенда – 5:5. Чудесна къса топка на Александър и сетбол – 6:5. Той бива спасен след систематичен натиск към бекхенда на съперника и топка в аут по правата - 6:6. Сечен бекхенд на нашенеца, който се спира в мрежата дава втори сетбол на Бублик. Той бива реализиран след отличен минаващ удар по правата - 7:6(6).

Трети сет

В началото на третата част се наложи Бублик да минава през иглени уши, за да спаси цели 4 точки за пробив, но блестящият му начален удар отново се задейства и го спаси - 1:0.

Димитров от своя страна взе безметежно подаването си на 0 за 1:1.

Казахастанецът отново изпитваше известни трудности на сервис, след като 2 пъти му се наложи да играе на второ подаване, но Димитров не се възползва от това и изпрати ретурите си в аут - 2:1.

Този път на хасковлията се наложи да спасява две точки за пробив, но в решителните моменти той показа хладнокръвие и не отстъпи пред опонента си - 2:2.

Без особени затруднения Бублик отново затвърди надмощието си при начален удар и отпусна само две точки в сервис гейма си - 3:2.

Макар да изоставаше с 15:30, Гришо включи брилянтния си начален удар в действие и се измъкна от трудната ситуация - 3:3.

По подобие на българина, Бублик също загуби две точки, но устиска и отново задейства сервиса си в правилните моменти - 4:3.

Безупречен сервис гейм на Григор Димитров, в който не даде никакви шансове на опоненти си и отново изравнява - 4:4.

Хасковлията стигна до 30:30, но оттам нататък нямаше отговор при посрещането - 5:4.

Без проблеми и този път за 30-годишният състезал, който загуби само точка - 5:5.

Респектиращото представяне на 38-ия в световния елит продължи и този гейм, затвърждавайки предимството си от начален удар с гейм на нула - 6:5.

Нов тайбрек в мача след изравняване на геймовете в сета - 6:6.

Димитров взе и двете си точки на сервис в началото на тайбрека без трудности - 2:1. Минипробив за Гришо след непредизвикана грешка от бекхенд по ширина на съперника - 3:2. Двуходова акция сервис по диагонала и форхенд уинър по правата - 4:2. Минибрейкът е върнат, благодарение на мощния бекхенд по правата на 24-годишния играч - 4:3. Сечен бекхенд по правата, който се спира в мрежата и 4:4. Пресилен форхенд на Григор по правата, който излита на сантиметри в аут - 4:5. Нов блестящ бекхенд по правата от Бублик и 4:6. Още едно перфектно изпълнение, този път по правата - гейм, сет и мач Александър Бублик.