Най-добрият тенисист на България – Григор Димитров, продължава уверено в турнира от Големия шлем – „Ролан Гарос”. Българинът взе успеха над Роберто Карбалес Баена, след като го водеше с два сета, а испанецът в третия се отказа заради физически проблем – 6:1, 6:4. Хасковлията престоя на корта 64 минути, след като дойде отказа на Баена от продължаването на мача. В осминафиналите българинът ще мери сили със Стефанос ЦИципас.

Григор Димитров стартира ударно мача. В първия сет българинът даде само един гейм на своя опонент, след като го проби три пъти и с безапелационен тенис нетурализира каквито и да било опити на Баена да постигне повече от гейм в първия сет.

Вижте развоя в сетовете тук:

Сет 2:

6:3 Сет за Григор!

5:3, Пробив, Григор! Баена продължи да излиза на мрежата, а Димитров чакаше само това – последва поредният успешен минаващ удар на Гришо. После бившият №3 пое контрол от дъното на корта и завърши форхенд на линията. Баена изравни при 30-30 след сгрешен опит за къса топка от страна на Григор, но след това обърка бекхенд в мрежата и се изправи пред нов брейкбол. Комбинацията сервис по диагонала – бекхенд уинър се оказа успешна за 101-ия в света, но при втория си шанс топ тенисистът ни проби и поведе с 5-3.

​4:3 Григор продължи да впечатлява с представянето си на първи сервис и да играе разнообразно. В седмия гейм отново притисна опонента от бекхенд, а после Карбайес Баена реши да рискува максимално и изостана с 3-4.

3:3 Най-убедителното подаване на Баена от началото на двубоя. Този път даде само точка на хасковлията на свой сервис, като тя дойде от негова двойна грешка.

3:2  Безпроблемен сервис-гейм за Григор Димитров, завършил с безупречна къса топка, при която Баена дори не направи опит да стигне до нея.

2:2 При 1-2 Карбайес Баена допусна доста грешки, включително една от форхенд по правата, която даде точка за пробив на българина при 40-30. Димитров обаче сгреши от дъното на корта. Все пак Григор достигна до късата топка на опонента, а после изпълни много красив минаващ удар от бекхенд, разминавайки съперника по правата. Това му донесе нов шанс за брейк, а Карбайес Баена се мобилизира и завърши трудно воле. Продължи да навлиза навътре в корта и отново се спаси – 2-2.

2:1 С феноменален слайс и къса топка Григор стигна до 40:15, след което изпълни супер първи сервис и нов бърз гейм за българина.

1:1 Карбайес Баена имаше физически дискомфорт, който му пречеше да се движи добре по корта. Испанецът поведе с 40:0, но с къси топки Григор изравни до 40:40. Последва двойна грешка от Баена и Григор вече имаше предимство. Хубав първи сервис неутрализира шанса за пробив. С притичване до мрежата Баена успя да вземе гейма си.

1:0 Григор продължи с увереното си представяне и със старта на втория сет. Перфектни сервиси донесоха на българина аванс.

Сет 1:

6:1, Пробив и Сет - Григор, Димитров беше почти безгрешен. Отново завърши бекхенд по правата, а после пак натисна от тази страна и хвана неподготвен испанеца, за да може 101-ият в света да му даде два поредни сетбола от посрещане. Бившият №3 достигна късата топка на опонента и завърши, за да затвори частта с 6-1.

4:1 Българинът показваше добра ефективност на първи начален удар, но Карбайес Баена опитваше постоянно да промени начина си на игра. Започна да търси по-кратки разигравания и да рискува, а след като завърши бекхенд уинър по правата, доби по-голямо самочувствие. После обаче мрежата не му помогна в два поредни случая и Григор остана на гейм от спечелването на седмия си пореден сет в турнира.

4:0 С лекота българинът стигна до три точки за затвърждаване и на втория си пробив. При първия опит Гришо направи двойна грешка за 40:15, но ас по диагонала направи резултата 4:0.

3:0 Пробив, Григор! Григор продължи с по-сериозната игра в Париж и с прекрасен пасинг шот стигна до две възможности за втори пробив. Още при първата българина записа втория си пробив.

2:0 Пробивът от българина беше затвърден, след като с концентрирани сервиси Гришо матира Баена.

1:0 Пробив, Григор! Григор имаше своя шанс да пробие съперника, след като стигна до 30:40, но Баена при първия опит не позволи на българина да пробие. Последва нов шанс за пробив за Гришо, който разчиташе на игра зад основната линия и след форхенд в аут от Баена нашият тенисист взе предимство.