Организаторите на Australian Open вече планират активно следващото издание на турнира в Мелбърн. И ако казаното от тях е вярно, то тогава Откритото първенство на Австралия ще посрещне тура в доста интригуваща обстановка.

През последните месеци бе дадено предложение турнирът да бъде преместен в друг град, но изпълнителният директор на австралийската тенис федерация Крейг Тайли отхвърли тази възможност. „Уверени сме, че турнирът отново ще се проведе в Мелбърн. Ще бъде допуснат определен брой зрители и бихме искали това да бъде началото на завръщането на тениса към нормалния живот“ сподели Тайли пред агенция „Ройтерс“.

Според Fox Sports Australia под „определен“ брой Тайли има предвид 400 хил. зрители, които ще трябва да спазват много строги санитарни изисквания, като носенето на маска ще бъде абсолютно задължително. Планираният брой допуснати зрители е двойно по-малък от този, който турнира посреща през последните години.

Местната федерация планира създаването на пет „биохерметизирани мехура“ в Пърт, Бризбън, Аделаида, Сидни и Мелбърн, като играчите ще имат възможност да пристигнат в Австралия до 6 седмици преди началото на Australian Open.

„Био-мехурите ще започнат да функционират на 1 декември, след което играчите ще могат да пристигнат когато пожелаят. Когато дойдат те няма да са затворени в хотел за 14 дни, както се случва на някои турнири в момента, а ще могат да излизат в определени райони в рамките на съответния мехур“ коментира Тайли.

Всяка година казваме, че сме „щастливият турнир от Големия шлем“, а сега ще можем да кажем, че сме „щастливият и безопасен турнир от Големия шлем“ каза още изпълнителният директор на Tennis Australia.

Намаленият брой зрители ще доведе до значително по-ниски приходи, но въпреки това организаторите нямат намерение да редуцират наградния фонд, който в момента възлиза на $71 млн.

Тайли сподели, че се разглеждат пет възможни варианта за провеждането на турнира – провеждане по обичайния начин, турнир с ограничен брой фенове, турнир без фенове и пренасрочване за по-късен период от годината.

Петият вариант е този, който нито един фен на тениса по света не желае да види – окончателна отмяна на турнира.

Australian Open 2021 ще се проведе от 18 до 31 януари, а билетите за турнира ще бъдат пуснати в продажба през октомври.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.