Рекордьорът по титли от Големия шлем - Роджър Федерер сподели на пресконференцията си след поражението от Новак Джокович на 1/2-финалите на Откритото първенство на Австралия, че шансовете му за успех в двубоя са били едва 3% предвид обстоятелствата.

Маестрото стигна по изключително тежък начин до последната четворка, след като в последните си 3 мача загуби 5 сета. Още в трети кръг му се наложи да играе 4 часа и 3 минути срещу Джон Милман преди да триумфира след 4:6, 7:6(2), 6:4, 4:6, 7:6(8), обръщайки шампионския тайбрек в петата решителна част от 4:8 точки пасив. В 1/8-финалите срещу Мартон Фучович началото също бе неубедително и отстъпи в първия сет с 4:6, но впоследствие превключи на максимална предавка и в следващите 3 части Федерер изгуби общо 5 гейма при продължителност на срещата 2 часа и 11 минути. Последният тест нанесе най-големите щети на 38-годишния швейцарец. На 1/4-финалите той взе първата част с 6:3, но след това получи травма в слабините и се наложи да вземе медицински таймаут, както и медикаменти. След завръщането от съблекалнята обаче бе нужно време лечението да даде ефект, а междувременно съперникът му Тенис Сандгрен бързо завоюва следващите 2 сета, възползвайки се от временното неразположение на Роджър. В четвъртата част обаче настъпиха инфарктни минути, след като първо в един от последните си сервис геймове 20-кратният носител на Мейджъри спаси 4 мачбола. Впоследствие в тайбрека заличи по изумителен начин още 3 точки за спечелването на мача от страна на американеца, този път поредни, преди да наделее със 7:6(8). В крайна сметка в последния сет 1/4-финалистът от преди 2 години бе пречупен ментално и Федерер се измъкна след 3 часа и 31 минути.

Цялото това физическо натоварване, плюс контузията в адуктора поставиха под съмнения провеждането на сблъсъка с Джокович. Все пак Роджър показа сърце, класа и достойнство и излезе срещу сръбския си опонент днес. Нещо повече - той поведе на 2 пъти с пробив в първия сет и имаше 3 поредни точки за двоен такъв при 4:1, но Ноле показа изключителен характер, обърна гейма в своя полза, върна брейка и докара нещата до тайбрек, където отстъпи само 1 точка на Федерер. Независимо, че следващите 2 части приключиха с 6:4, 6:3, Маестрото показа героизъм за пример с поведението и играта си, показвайки на младите, че въпреки годините и физическите проблеми, човек не трябва да се предава.

Роджър Федерер - Новак Джокович
64 снимки

"Днес беше ужасяващо да мина през това, което сторих. Приятно излизане на корта, хубаво изпращане, а по средата е нещо, което трябва да се забрави, защото знаеш, че имаш 3% шанс да спечелиш. Знаеш, че трябва да опиташ. Никога не знаеш. Но веднъж щом видиш, че няма да се получи, е тежко", започна швейцарецът.

"Вижте, в края на деня съм много доволен. Мисля че генерално погледнато играх добре. Знам, че мога по-добре. В същото време съм наясно, че мога и много по-зле. При положение, че не играх на турнири преди това, смятам че е много, много добър резултат", заяви 6-кратният шампион.

Запитан какво е чувството от ментална или емоционална гледна точка да влезе в мач срещу Джокович в 3 от 5 сета при положение, че шансът му за победа е 3%, той отговори така:

"Бил съм в това положение и преди. Имал съм няколко мача в кариерата ми, когато съм се чувствал така. Беше същото. По-добре е от нула процента, повярвайте ми", разкри още Роджър.

Той добави още, че ще види как ще се развият нещата през сезона и ако всичко е наред със семейството му, се надява да се върне и догодина, тъй като не планува да прекратява кариерата си към този момент.