Роджър Федерер окачестви постижението на Новак Джокович от 23 титли на Големия шлем като „невероятно“ в сряда, но не пожела да го определи като най-великият тенисист на всички времена.

„Мисля, че това, което направи Новак, е невероятно“, каза Федерер, който достигна до кота 20 титли от Шлема, преди да прекрати кариерата си миналата година.

Gulliver/GettyImages
54 снимки

Джокович задмина Рафаел Надал на върха по брой титли от най-висока категория, когато триумфира за трети път на Ролан Гарос миналия месец. 41-годишният Федерер, говорейки на турнира в Хале вчера, призна, че му е „трудно да каже“ кой е най-добрият за всички времена.

„Целият въпрос е труден за отговор. Попитах приятел „Какво е по-трудно, да спечелиш Уимбълдън на 17 години, като Борис Бекер, или Ролан Гарос на 36, подобно на Новак? Не знам. Страхотно е да си тенис фен, но и играч“, добави швейцарската легенда, който бе гост на турнира в Хале за „Деня на Роджър Федерер“.

„Това означава много за мен“, каза той за завръщането си в германския град, където той има рекордните 10 титли. Разбира се, че съм изпълнен с щастие. Успях да оформя този турнир с толкова много титли. За мен това е като дом извън дома“.

Федерер прекара над час в раздаване на автографи и позиране за селфита на Централния корт, но разкри, че не му липсва да бъде на корта.

„Разбира се, че искаш да опиташ отново от това. Но докато знаеш, че тялото ти не може да издържа на това ниво, не усещаш и нуждата от това да си на корта“, добави още швейцарецът.