Световният №1 Новак Джокович тръгна победоносно по пътя към защита на титлата си на „Ролан Гарос“ след убедителна победа срещу Йошихито Нишиока. Сърбинът надви 99-ия в света японец с 6:3, 6:1, 6:0 под покрива на „Корт Филип Шатрие“. Срещата продължи точно 2 часа.

Това беше първи мач за Новак от турнирите от „Големия шлем“ тази година, след като опитът му да защити титлата си от Откритото първенство на Австралия през януари завърши неуспешно, тъй като беше депортиран от Мелбърн заради отказ да се ваксинира срещу COVID-19.

В понеделник вечерта, в студения и дъждовен Париж, Джокович отбеляза рекорд в мачовете от първия кръг на Ролан Гарос до 18-0 с победата си над 27-годишния Нишиока, след като реализира осем от 18 точки за пробив. Той отбеляза още и девет аса и не направи нито една двойна грешка.

Gulliver/GettyImages
23 снимки

Японецът изненадващо имаше три възможности да пробие още в откриващия гейм, но не успяда ги реализира. Постепенно Джокович взе инициативата отдъното на корта и реализира пробив за 4:2, след което без проблеми затвори сета. 

Сърбинът стартира втората част с нов пробив. Нишиока също съумя веднъж да вземе подаването на световния №1, но това се случи при 0:5, а още в следващия гейм Джокович направи рибрейк и взе втория сет. В третата част Нишиока не можа да вземе нито един гейм и Джокович се поздрави с първи успех от турните от "Големия шлем" тази година. 

След днешната си победа Джокович ще срещне или Алекс Молчан от Словакия, или Федерико Кория от Аржентина във втория кръг. Молчан, който е вицешампион от турнира в Лион през уикенда, работи с Мариан Вайда - бившият дългогодишен треньор на Новак.