Сръбският тенисист Новак Джокович излезе с изявление в социалните мрежи, в което обясни защо не е спазил карантина по време на престоя си в Белград след 16 декември, когато излиза положителният му резултат за коронавирус. Той нарече “дезинформация” публикациите, които се появиха в последните дни и е категоричен, че иска да успокои обществеността.

“Искам да подчертая, че се постарах да осигуря безопасността на всички и проведох своевременно тестове. Присъствах на баскетболен мач в Белград на 14 декември, след което стана известно, че у редица хора е бил установен COVID-19. Нямах симптоми, но си направих бърз антигенен тест, който беше отрицателен. Въпреки това си направих и PCR тест.

На следващия ден посетих мероприятие в Белград, за да наградя деца, като преди това си направих нов тест за антитела, който беше отрицателен. Нямах никакви симптоми, чувствах се добре. Нямах все още резултатите от официалния тест.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

На следващия ден, 18 декември, бях в своя тенис център в Белград, за да изпълня ангажимент към френското издание L’Equipe. Отмених всичките си останали ангажименти. Спазвах социална дистанция и мерки, като свалих маската си единствено за фотосесията. На връщане към дома ми след интервюто, за да се изолирам за определения период, си дадох сметка, че съм направил грешка. Трябвало е да откажа този ангажимент, но не исках да подвеждам представителите на изданието.

Живеем в трудни времена на глобална пандемия и понякога възникват такива грешки. Предоставихме допълнителна информация на правителството на Австралия. Повече няма да коментирам нищо по темата от уважение към Австралия, властите и текущата процедура. Да играя в Мелбърн за мен е винаги чест и привилегия. Просто искам възможността да играя с най-добрите пред една от най-добрите публики в света”, завършва водачът в световната ранглиста и носител на 20 титли от Големия шлем – Новак Джокович.