Номер 1 в световния тенис Новак Джокович заяви, че има недовършена работа на Олимпийските игри, като иска да се бори за златен медал в Париж през 2024 година, както и, че има голямо желание да се върне да играе тенис в Австралия, въпреки че бе депортиран тази година преди старта на Откритото първенство на страната в Мелбърн.

Джокович преследваше титлата и на Олимпиадата в Токио, но тогава пътят му бе спрян от Александър Зверев на полуфиналите. След това сръбският спортист загуби от испанеца Пабло Кареньо Буста в малкия финал и остана без медал.

"Олимпийският медал и особено златото винаги е било голяма мечта", каза 34-годишният спортист в интервю за държавната телевизия на Сърбия дни преди завръщането си в игра, планирано за следващата седмица. "За нещастие не съм имал шанса досега да спечеля медал, но планирам да бъда в Париж през 2024", добави той.

БГНЕС/BGNES
13 снимки

"Гледах мача ми срещу Зверев в Токио много пъти, за да се опитам да разбера какво не се получи. Играх страхотно до онази топка, но след това усетих, че съм абсолютно разбит психически и физически", призна Джокович.

Депортирането му от Австралия миналия месец го лиши от възможността да се бори за 10-а титла в Мелбърн и за рекордна 21-ва от Големия шлем.

"Винаги ще си спомням хубавите неща, които ми се случиха в Мелбърн. Въпреки всичко това аз имам страхотна връзка с Австралия. Резултатите ми в последните години показват добре как се чувствам, когато отида там", казва сърбинът.

"Всичко, което стана тази година, бе напълно неочаквано. Ще бъде трудно да забравя, но искам да се върна в Австралия в бъдеще и да играя отново на "Род Лейвър Арена".

БТА/BTA
17 снимки

Новак Джокович призна в интервю за "Би Би Си" по-рано през седмицата, че по-скоро е готов да пропусне и други турнири от Големия шлем, отколкото да се ваксинира срещу COVID-19, но добави, че не е антиваксър и е отворен за промени в бъдеще. Той ще стартира годината с участие в турнира АТП 500 в Дубай следващата седмица.

"Всичко, което стана, ще се отрази на завръщането ми в Дубай", каза още той пред сръбската държавна телевизия.

"Ще се опитам да канализирам цялата тази енергия, да я превърна в гориво, което да ме движи физически и психически. Със сигурност това ще е допълнителна мотивация", завърши сръбският тенисист.