Новак Джокович остава непреклонен по отношение на отказа си от ваксината срещу Ковид-19, дори ако тази етична позиция, която вече го накара да пропусне Australian Open през януари, също така му попречи да играе на US Open това лято.

Американските власти запазват и към днешна дата задължителната ваксинация като изискване, за да се влезе на територията на Съединените щати. Запитан по време на пресконференцията преди Уимбълдън, дали остава непреклонен по отношение на ваксинацията, сърбинът отговори лаконично и твърдо: „Да“.

Оставате ли категоричен, непреклонен за тази идея?, настоя журналистът. „Да“, потвърди Джокович, за когото Уимбълдън може да бъде последният турнир от Големия шлем за сезона.

"Към днешна дата, предвид обстоятелствата, не ми е позволено да вляза в САЩ. Това е допълнителна мотивация да играя тук (на Уимбълдън)", отбеляза сърбинът, който се стреми към седма титла от лондонския турнир на трева.

„Бих искал да отида в Съединените щати, но в момента това не е възможно. Не мога да направя много. Наистина зависи от американското правителство да приеме или не допусне на територията човек, който не е ваксиниран“, той настояваше.

Тъй като не бе ваксиниран, той бе експулсиран от Австралия през януари точно преди началото на първия мейджър за годината, където се стремеше към десета титла, след това бе победен на четвъртфиналите на Ролан Гарос, където защитаваше титлата си, а Уимбълдън няма да му донесе нито една точка в класирането, защото ATP реши да не раздава нито една в британския мейджър поради забраната за участие на руски и белоруски тенисисти като отмъщение за войната в Украйна.

Така че за Джокович, който се провали през 2021 г. на финала в Ню Йорк в стремежа си за Големия шлем, след като спечели Откритото първенство на Австралия, Ролан Гарос и Уимбълдън, сезон 2022 ще бъде скъп по отношение на точките на ATP и местата в класацията.

Джокович, който понастоящем е N 3 в света, спечели US Open три пъти (2011, 2015 и 2018) и има 20 титли от Големия шлем до момента, като Роджър Федерер, но изостава с две дължини зад Рафаел Надал, който спечели тазгодишното Открито първенство на Австралия и Ролан Гарос.