Австралийската федерация по тенис, която е организатор на Откритото първенство на Австралия, отправи предупреждение към бащата на сръбския тенисист Новак Джокович Сърджан и семейството му да се въздържат от показване на руския флаг, предава ДПА.

Вчера Джокович се класира за полуфиналите на турнира след победа над Андрей Рубльов с 6:1, 6:2, 6:4. След мача Сърджан Джокович, заедно с руски фенове, са скандирали приятелски руско-сръбски лозунги, а също така са се снимали с привърженици, носещи флагове на страната, включително с образа на президента Владимир Путин и на символа "Z", който се свързва с руската офанзива в Украйна.

"Малка група хора издигнаха неподходящи знамена и символи, а освен това заплашваха охраната след мача. Играчите и техните щабове са информирани за правилата на турнира относно показването на знамена и символи, както и да избягват ситуации, които могат да нарушат реда. Продължаваме да работим в тясно сътрудничество с органите на реда", се казва в изявление на домакините.

Видео в проруски канал в YouTube показва Сърджан Джокович, стоящ до мъж, който държи знамето с лика на Путин и носи тениска с провоенния символ "Z". След това Джокович-старши казва нещо ма мъжа, което във видеото се превежда като "да живеят руснаците".

Тенис Австралия съобщи в сряда, че четирима души са били разпитани от полицията и изгонени от корта заради "неподходящи знамена и символи" и заплахи към охраната./БТА