"От този момент Новак вече е символ и лидер на свободния свят". Това обяви Сърджан Джокович, баща на световния номер 1 в тениса Новак Джокович, който вчера бе спрян от граничните власти на летището в Мелбърн и не бе допуснат да влезе в Австралия.

Служителите на граничен контрол са преценели, че документите, които представя Джокович, не са достатъчни, за да му осигурят медицинско изключение за ваксина срещу Covid-19. Поради това той бе настанен в център за бежанци и мигранти, където ще трябва да изчака до понеделник за решението на съда по жалбата му. "Тази вечер Новак е в австралийски плен, но той никога не е бил по-свободен. От този момент Новак вече е символ и лидер на свободния свят, светът на бедните и онеправдани страни и народи. Тази вечер те може да го вкарат в затвора, утре може да го оковат във вериги, но истината е като вода и винаги намира своя път", коментира Сърджан пред сръбския вестник Телеграф.

Същевременно сръбският президент Александър Вучич и министър-председателката Ана Бърнабич поискаха от властите в Австралия Джокович да бъде преместен във вилата, която е наел за престоя си в Мелбърн, за да може да тренира и да се движи свободно.

Австралийските медии съобщават, че още двама участници в Откритото първенство на Австралия - един играч и един съдия - са били допуснати да влязат в страната с медицинско изключение, тъй като са прекарали коронавируса в последните шест месеца. Тяхната документация е била много по-солидна, докато Джокович е представил становището само на един лекар, което е било на бланка на Тенис Австралия, което е породило съмнения в граничните власти. Те обаче увериха, че ще разследват и другите два случая.

Според закона Джокович може да получи тригодишна забрана да влиза в страната, но надали ще бъде приложена толкова сурова мярка.