Бившият номер 1 на Великобритания Анди Мъри бе награден с уайлд кард за Откритото първенство на Австралия през февруари, заяви директорът на турнира Крейг Тили. Участие в първия турнир от Големия шлем през 2021 г. идва две години след като Мъри, петкратен вицешампион в Мелбърн, обяви, че ще бъде последният му професионален мач, загубил в първия кръг от испанеца Роберто Баутиста Агут.

"Приветстваме Анди обратно в Мелбърн с отворени обятия. Отказването му беше емоционален момент и виждането му да се върне, претърпял сериозна операция и да се възстанови, за да влезе отново в състезанието, ще бъде акцент в AO 2021", заяви Тили.

Трикратният шампион от Големия шлем Мъри претърпя операция на бедро през януари миналата година, но се завърна, за да спечели титлата в Антверпен девет месеца по-късно. Той пропусна по-голямата част от сезон 2020 поради проблеми с тазобедрената става и опита да бъде във форма при завръщането си след паузата заради COVID-19, претърпявайки поражение във втория кръг на Откритото първенство на САЩ, преди да отпадне на старата на Ролан Гарос.

33-годишният Мъри ще започне своя сезон 2021 г. на "Delray Beach Open" следващия месец, след като получи покана за турнира ATP 250. Откритото първенство на Австралия бе изместено с три седмици, за да започне на 8 февруари, поради предпазните мерките на COVID-19.