Карлос Алкарас призна, че нервността и напрежението са допринесли за физическите проблеми, които му попречиха да се представи на максимално високо ниво при загубата от Новак Джокович в полуфиналите на Ролан Гарос. Шампионът на Ю Ес Оупън пристигна в Париж като фаворит за титлата и представянията му преди мача с Джокера го доказваха. Но младият испанец загуби откриващия сет срещу сърбина, като не изглеждаше комфортно на корта - на моменти той дори крещеше на треньорския си щаб. Алкарас възстанови паритета след чудесни разигравания, но след това крамп в десния крак даде началото на проблеми с движението му и донесе победата на Джокович с 6-3, 5-7, 6-1, 6-1.

Gulliver/GettyImages
35 снимки

Световният номер 1 призна, че нервите са изиграли роля за влошаването на физическото му състояние. "Никога не съм чувствал подобно нещо. Никога не съм усещал такова напрежение, което усетих в този мач. Стартирах много нервно. Много добри разигравания, къси топки, спринтове. Това е комбинация от много неща. Но основното е напрежението, което изпитвах в първите два сета. След това ръката ми започна да се схваща. В началото на третия имах крампи във всяка част от тялото, не само краката. Беше ми много трудно да се придвижвам на корта в третия сет - в четвъртия имах някакъв малък шанс, но беше много тежко, цялото ми тяло започна да се схваща", каза 20-годишният испанец.

Алкарас каза още, че фактът, че се е изправил срещу 22-кратен шампион в турнирите от Големия шлем в полуфиналите на надпревара от такава категория, е бил още един фактор зад проблемите му. "Не е лесно да играеш срещу Новак. Разбира се, той е легенда в нашия спорт. Ако някой ви каже, че излиза на корта за мач с Новак, без да усеща нерви, значи ви лъже. Да играеш полуфинал в турнир от Големия шлем, изпитваш много нерви, но те се увеличават, когато играеш срещу Новак. Това е истината. Следващият път, в който се изправя срещу Новак, се надявам нещата да са различни, но нервите ще са отново налице", добави той.