Карлос Алкарас се класира за финала на Ролан Гарос за първи път в кариерата си, след като победи италианеца Яник Синер в петсетова полуфинална битка от надпреварата. Двете нови големи звезди на световния тенис не разочароваха феновете и предложиха страхотно зрелище, като в крайна сметка испанецът се наложи с 2-6, 6-3, 3-6, 6-4, 6-3 след повече от четири часа игра.

Синер влезе в сблъсъка като тенисиста в най-добра форма в последните шест месеца и като шампион от първия за годината турнир от Големия шлем - Аустрелиън Оупън. Той бе загубил само един сет по пътя си към полуфиналите в Париж и започна вихрено срещата срещу двукратния шампион в Шлема Алкарас. Италианецът, който от понеделник ще измести Новак Джокович от първото място в световната ранглиста, взе откриващите четири гейма и проби три пъти съперника си в първата част, за да я вземе с 6-2.

Снимки: Gulliver/GettyImages
100 снимки

Синер проби и на старта на втория сет за аванс от 2-0, но след това Алкарас влезе в страхотна серия и спечели шест от следващите седем гейма, за да изравни резултата. В третата част ролите се размениха и испанецът пръв взе подаването на съперника си, но след това Синер вдигна оборотите и се наложи с 6-3. Четвъртата част вървеше без пробиви до 5-4 в полза на Алкарас, когато испанецът нанесе решителен удар и проби, за да вкара мача в решаващ пети сет.

В него Алкарас бе по-енергичният тенисист и рано натрупа преднина, която не изпусна до края, за да стигне до успеха след 4 часа и 9 минути игра.

Статистиката от двубоя бе доста равностойна, като Синер спечели две точки повече от съперника си - 147 срещу 145. Пробивите бяха по 6 за всеки играчи, но Алкарас бе подчертано по-агресивният на корта и реализира 65 печеливши удари срещу 39 за Синер. Испанецът завърши с 58 непредизвикани грешки, докато Синер направи 44.

Така Алкарас се класира за трети финал в Големия шлем, след като вече триумфира на Ю Ес Оупън и Уимбълдън. В спора за отличието в неделя той ще срещне Александър Зверев или Каспер Рууд. Ако стане шампион, испанецът ще се изкачи до номер 2 в световната ранглиста. / БГНЕС