В неделя, 26 май, започва 123-то издание на Откритото първенство на Франция по тенис. Финалът на Ролан Гарос ще се проведе на 9 юни. Вторият за годината турнир от Големия шлем задава много въпроси, чиито отговори ще разберем в следващите две седмици. Шампиони при жените и мъжете от миналата година съответно са Ига Швьонтек и Новак Джокович.

Джокера е трикратен носител на трофея в Париж, като през 2023 се справи с норвежеца Каспер Рууд. Сърбинът е номер 1 в света при мъжете и ще се бори за рекордна 25-а титла от Шлема, но влиза в турнира без титла от началото на годината за първи път от 2018-а насам. Това безспорно е обезпокоително за неговите фенове, като последната и за мнозина неочаквана загуба дойде от чеха Томаш Махач на полуфиналите в Женева. Джокович участва в швейцарския град с „уайлд кард“ – нещо, което не е типично за него, но формата му от старта на сезона е далеч от добра. Въпреки това, самият сърбин, който преди няколко дни навърши 37 години, заяви на една от пресконференциите си, че в Големия шлем е „малко по-различен тенисист“. Доказателство за това има през годините, когато Ноле не е играл добре непосредствено преди най-важните турнири, но след това е съумявал в рамките на две седмици да заслужи титлата. Първият му съперник в тазгодишното издание е представителят на домакините Пиер-Юг Ербер.

Вторият и третият в схемата съответно Яник Синер и Карлос Алкарас са двама от кандидатите, готови да развалят евентуален четвърти триумф на Джокович на Ролан Гарос. И двамата обаче имаха проблеми с травми наскоро, което поставя под съмнение тяхното най-добро физическо състояние преди тежките две седмици в Париж. Синер започва с мач срещу Кристофър Юбанкс, а Алкарас – с квалификант или „щастлив губещ“.

В най-очаквания сблъсък в първия кръг при мъжете един срещу друг ще се изправят четвъртият поставен Александър Зверев и 14-кратният носител на трофея Рафаел Надал. За Матадора това вероятно ще е последно участие на един от любимите му турнири, където той властва близо 20 години. Надал обаче не е играл много в последно време и е далеч от най-добрите си дни, въпреки че Джокович го определи като най-големия фаворит за титлата. Срещу себе си испанецът ще има тежко предизвикателство в лицето на Зверев, който наскоро стана шампион в Рим. В друг любопитен мач Стан Вавринка и Анди Мъри ще играят в двубой на бивши шампиони от Шлема. Деветият в схемата Стефанос Циципас ще се изправи срещу Мартон Фучович от Унгария.

Първата ни ракета Григор Димитров стартира участието си във френската столица с мач срещу американеца Александър Ковачевич. Най-добрият ни тенисист никога не се е изправял срещу 88-ия в световната ранглиста, а при успех ще играе с Фабиан Марожан или квалификант/“щастлив губещ“. В трети кръг вероятен негов опонент може да бъде чилиецът Алехандро Табило, който игра полуфинал в Рим. Григор на два пъти стига осминафиналите в Париж – през 2020 и миналата година.

При жените, световната номер 1 Ига Швьонтек започва защитата на титлата срещу квалификантка или „щастлива губеща“. Полякинята преследва четвърта титла на Ролан Гарос и е брилянтна форма, като триумфира на турнирите в Мадрид и Рим. Трудно някой ще може да я спре, но все пак не липсват кандидатки за това. Арина Сабаленка, която загуби финалите в Испания и Италия, е втора в схемата и стартира срещу 19-годишната Ерика Андреева. Коко Гоф е трета поставена и има за съперничка на старта тенисистка от квалификациите или „щастлива губеща“.

Най-добрата ни тенисистка при дамите Виктория Томова получи тежък жребий на старта. Българката ще се изправи срещу 16-та в схемата Екатерина Александрова от Русия. Ако успее да се пребори с нея, предстои мач със Синю Уан или Тейлър Таунзенд. Вики загря по чудесен начин за Откритото на Франция, стигайки до полуфиналите в Рабат, Мароко, където отпадна на полуфиналите след маратонска битка с Пейтън Стърнс от САЩ. Томова никога не е минавала първото препятствие в Париж, като играе за трети пореден път в основната схема на турнира.

Общият награден фонд на Ролан Гарос тази година е 53 478 000 евро – увеличение със 7.82% в сравнение с 2023. Победителите и при мъжете, и при жените ще си тръгнат с чек за 2 400 000 евро всеки, а финалистите – с по 1 200 000. / БГНЕС