Рафаел Надал е един от най-великите спортисти на нашето време - 19 пъти е шампион от турнирите на Големия шлем, има 85 титли в своята кариера, бивш номер 1 в света. "Матадорът" е носител и на 12 трофея от Ролан Гарос, рекорд, който много трудно ще бъде подобрен. 
В откровено интервю испанецът се връща назад във времето и споделя своите спомени от първата си титла в Париж, дошла през далечната вече 2005 година. 
 
„Когато за първи път пристигнах в Париж, бях много притеснен, спомням си добре този момент. Тогава си казах, че ще играя мач за мач и ще давам най-доброто от себе си. През 2005 година бях само на 19 - прекалено млад, за да осъзная много неща. Въпреки това опитвах да се боря за всяка точка и нищо да не става лесно за моите съперници. Имах огромна енергия и изключително желание още по онова време.  
 
След първата ми титла от Големия шлем просто си казах, това е нещо напълно нормално, нищо кой знае какво не съм постигнал и трябва да продължавам в същия дух. Мисля, че ключът за моите успехи е, че винаги искам още и още, много съм амбициозен.  Честно казано не смятам, че хората трябва да ми се възхищават толкова, винаги съм искал да остана скромен, въпреки всички успехи. 
 
Когато спечелих Ролан Гарос за първи път, аз просто си помислих, че съм оставил името си в историята и вече мога да се наслаждавам на играта.  Изобщо не стана така, много бях сгрешил. С всеки следващ турнир ставаше все по-трудно, а аз се чувствах доста притеснен. Победите и успехите обаче ти дават огромна увереност, вдъхват ти вяра, дори разум и ти показват по кой път трябва да вървиш. 
 
Когато печелиш, няма смисъл да променяш стратегията си, правиш това, в което си най-добър.  Мисля, че първият ми трофей от Ролан Гарос ще остане завинаги скъп спомен за мен, тази титла ми показа, че аз наистина мога и след нея  тръгнах само нагоре", откровен е Надал.