Отпадането на Гарбине Мугуруса не бе единствената изненада в днешния ден при дамите. Номер 6 в схемата  - Анет Контавейт също се сбогува с турнира в Мелбърн след загуби с 2:6, 4:6 от датчанката Клара Таусон.

Номер 12 в схемата Елена Рибакина от Казахстан също отпадна. Тя се отказа в мача си с китайката Шуай Чжан при резултат 6:4, 1:0 в полза на Шуай.

Gulliver/GettyImages
10 снимки

Проблеми с продължаването към третия кръг нямаше полякинята Ига Швьонтек. Седмата в схемата се справи с Ребека Петерсон от Швеция с 6:2, 6:2 за 78 минути игра. В следващия кръг бившата шампионка от "Ролан Гарос" ще има за съперничка рускинята Дария Касаткина, която победи с 6:2, 6:3 друга полякиня - Магда Линет.

Втората в схемата Арина Сабаленка от Беларус също продължава към третия кръг, но с известна доза проблеми. Сабаленка спечели с 1:6, 6:4, 6:2 срещу китайката Синю Ван, като както в мача си от първия кръг с австралийската Сторм Сандърс трябваше да обръща след загубен първи сет.

Gulliver/GettyImages
13 снимки

Сабаленка допусна станалите си вече традиционни двуцифрен брой двойни грешки, които този път бяха 19, но въпреки това мощните и удари от дъното на корта нямаше как да бъдат спрени от Ван. В следващия кръг Сабаленка ще играе с чехкинята Маркета Вондроушова, която надигра Людмила Самсонова от Русия с 6:2, 7:5.