Рафаел Надал изигра своя първи мач за 2018-а година, но той завърши със загуба 4:6, 5:7 от Ришар Гаске на демонстративния турнир Коойонг Класик.

За Надал това бе първи мач от почти три месеца, след като изигра само един мач на Финалите на АТР и се оттегли заради хроничните проблеми с коляното.

Матадора се отказа от участие и в Бризбейн, но сега демонстрира, че ще бъде готов за Аустрелиън Оупън, макар и да не бе особено доволен по време на мача.

Надал направи доста непредизвикани грешки от форхенд и недоволстваше от придвижването си на корта. През втория сет той бе пробит на три пъти и въпреки че успя да изравни за 5:5, загуби последните два гейма в двубоя.

След двубоя обаче световният №1 сподели, че е доволен от проверката на състоянието си. "Беше добър тест и добра тренировка за мен. Добре съм и съм тук, което е добрата новина. Идеята ми е просто да продължавам да тренирам в следващите дни, за да бъда готов за началото на Аустрелиън Оупън.

"Годината бе дълга, но дойдох достатъчно рано. Добре е да започна да усещам чувството на мача. Тестът бе добър. Това е най-важното", допълни Надал.

Гаске пък спечели сет срещу добрия си познайник още от юношеските години за първи път от десетилетие, а това е и първата му победа над испанеца след 16 поредни загуби. Той обаче остава с нито един успех на ниво АТР.

"Хубаво е да играя срещу него, да го победя и да играя добре. Удрях отлично. Винаги е приятно да играеш такива мачове", заяви Гаске.