Световният номер 2 Рафаел Надал продължи с тоталната си доминация на Ролан Гарос и спечели рекордна 12-та титла от турнира, след като победи австриеца Доминик Тийм с 6-3, 5-7, 6-1, 6-1 във финала на надпреварата.

Надал и Тийм се изправиха един срещу друг в решаващия мач за титлата от Откритото първенство на Франция за втора поредна година, като испанецът отново триумфира, макар и този път да даде сет на противника си. Заради непостоянното време в Париж Тийм нямаше възможност да почива преди финала, но въпреки това започна вдъхновено днешния мач и пръв стигна до пробив, за да поведе с 3-2. Надал реагира като ужилен и вдигна нивото си на игра, взимайки четири поредни гейма, за да вземе първата част. Във втория сет и двамата тенисисти сервираха много силно и не се стигна до нито една възможност за пробив до 12-ия гейм, когато Тийм взе подаването на съперника си и изравни сетовете.

Рафа отново отговори на предизвикателството и тотално надигра съперника си в третия сет, пробивайки го три пъти за крайното 6-1. Силите на Тийм сякаш започнаха да свършват и Надал контролираше събитията и в четвъртата част, в която успя отново да се наложи с 6-1 и да затвори мача след точно три часа игра. Левичарят от Майорка завърши двубоя с 38 печеливши удара и 31 непредизвикани грешки, докато съперникът му бе с огледална статистика - 31 уинъра и 38 грешки.

Това бе рекордна 12-та титла за Надал от Ролан Гарос и общо 18-та от Големия шлем, като той се доближи на два успеха от рекордьора Роджър Федерер. Тийм от своя страна загуби и втория си финал в турнири от голямата четворка.

Развитието на финала Рафаел Надал - Доминик Тийм: 6:3, 5:7, 6:1, 6:1

Четвърти сет: Рафаел Надал - Доминик Тийм 6:1

Рафаел Надал се измъкна в началото на четвъртия гейм. Испанецът започна силно и поведе с 30:0, но Тийм успя да спечели следващите три точки и стигна до възможност за пробив при 40:30. Надал пласира добър сервис, с което изравни резултата, а след това спечели следващите две разигрвания, като по този начин и гейма – 1:0.

Рафаел Надал направи бърз пробив в четвъртия сет и поведе с 2:0 гейма. Надал поведе с 30:0, а след това получи две възможности да пробие подаването на съперника – 40:15. Испанецът се възползва още от първия си шанс. 

В третия гейм Надал отрази две възможности за пробив, които се откриха пред неговия съперник. И в двата случая испанецът демонстрира много солидер сервис, а Тийм не успя да реагира.

В четвъртия гейм Надал имаше три възможности за пробив, но и трите бяха отразени от Тийм. Австриецът пласира три много качествени сервиса, с които изкара Надал от корта и изравни резултата. След това Тийм направи успешна атака на мрежата и получи възможност да спечели гейма. Надал изкара топката в аут и геймът бе спечелен от Тийм – 1:3.

Рафаел Надал спечели без затруднения своето подаване и поведе с 4:1. 

Шестият гейм в сета бе изключително динамичен. Тийм владееше положението до 40:30, но не успя бързо да затвори сета. Стигна се до скри мачбол за Надал, който австриецът успя да отрази. При втората възможност, която се откри Надал бе безкомпромисен и осъществи втори пробив за 5:1.

Рафаел Надал поведе с 40:0, но Тийм отрази първите два мачбола, които се откриха пред испанеца. Все пак австриецът изкара топката в аут в следващото разиграване и Надал за 12-ти път триумфира на "Ролан Гарос".

Трети сет: Рафаел Надал - Доминик Тийм 6:1

Ранен пробив на Рафаел Надал. Испанецът се възползва от спада в представянето на Тийм и го проби на 0 още в първия гейм на третия сет, като по този начин поведе с 1:0. Убедителен гейм за Надал, който показа разнообразна игра. При 40:0 Надал направи успешна атака на мрежата и затвърди пробива - 2:0. 

В третия гейм Надал отново имаха надмощие над своя съперник и поведе с 40:0. Тийм направи успешна атака на мрежата и отрази първия брекпойнт – 15:40. След това австриецът пробва нова атака на мрежата, но топката се удари във филето на мрежата, което улесни Надал и с печеливш удар по правата той осъществи втори пробив в сета и поведе с 3:0.

Надал записа нов отличен гейм на 0 и по този начин поведе с 4:0 гейма в третия сет. В четвъртия сет след изиграването на първите четири гейма Надал е спечелил 16 точки, а съперникът му само една. 

Доминик Тийм намери верен път в играта си и спечели първи гейм в третия сет, като по този начин намали изоставането си на 1:4. 

Надал е безкомпромисен! Със страхотен удар по диагонала завърши шестия гейм в третия сет, с което поведе с 5:1. 

Рафаел Надал осъществи трети пробив в третия сет и по този начин го спечели с 6:1. Надал поведе с 30:0, но Тийм изравни 30:30. След това испанецът получи сетбол, който веднага реализира с отличен удар по диагонала, с който не остави възможност за отговор на своя съперник. 

Втори сет: Рафаел Надал - Доминик Тийм 5:7

Доминик Тийм бе убедителен в първия гейм от втория сет и поведе с 1:0. Надал бе повече от категоричен в своето подаване и спечели на 0, като по този начин изравни резултата - 1:1. Доминик Тийм демонстрира солидна игра в своя сервис гейм, но срещна известни затруднени. Австриецът все пак успя да се наложи и спечели гейма със страхотен печеливш удар по диагонала - 2:1. Надал отново не остави никакви шансове на Тийм, спечели гейма на 0 и изравни резултата – 2:2. Тийм нямаше проблеми при подаването си и поведе с 3:2 гейма. Надал в трети пореден гейм не остави никакви шансове на Тийм. Испанецът не даде точка на своя съперник и изравни резултата - 3:3. Двамата тенисисти продължават да не бъркат, а Тийм поведе с 4:3 гейма. Рафаел Надал изравни резултата - 4:4 след ново убедително подаване. Тийм продължи със силната си игра и спечели гейм на 0, за да поведе с 5:4. Надал продължи с убедителното си подаване във втория сет и след нов гейм на 0, изравни резултата 5:5. Тийм направи нов убедителен сервис гейм, който спечели на 0 и по този начин поведе с 6:5. Доминик Тийм направи решаващ пробив и спечели втория сет със 7:5. В решителния гейм Тийм стигна до две възможности за пробив за 40:15 и се възползва още от първата, която реализира. 

Първи сет: Рафаел Надал - Доминик Тийм 6:3

Рафаел Надал срещна затруднения в първия гейм от финала. Тийм имаше аванс от 30:15, но испанецът спечели следващите три точки в гейма, с което успя да го спечели и да поведе с 1:0. Равностойно начало на мача. Тийм също изпита затруднения в своя първи сервис гей. Надал поведе с 30:15 след успешна атака на мрежата. След това Тийм обърна развоя на гейма и след непредизвикана грешка на Надал резултатът бе изравнен - 1:1. Рафаел Надал започна убедително своето подаване и поведе с 40:0. След това се стигна до равенството 40:40. В следващото разиграване испанецът бе извикан на мрежата, но направи отлична късна точка, с което получи възможност да спечели гейма. Надал изпълни отличен сервис, който му даде предимство в разиграването и поведе с 2:1. Доминик Тийм изигра много убедително четвъртия гейм. Австриецът се възползва и от две непредизвикани грешки на Надал, за да изравни резултата - 2:2. 

Доминик Тийм осъществи първия пробив в първия сет. Той поведе с 3:2 гейма. Австриецът реализира още първата възможност, която се откри пред него. Той поведе с 40:30 при подаването на Надал. След страхотно разиграване Тийм направи успешна атака на мрежата, която бе завършена с уинър. 

Надал направи много успешна атака и поведе с 15:0 в шестия гейм. Последваха две непредизвикани грешки от Тийм, който изкара две последователни топки в аут и резултатът стана 40:0 в полза на испанеца. Тийм матира Надал със страхотен удар по диагонала, но последва много силна игра на испанеца, който спечели следващата точка и по този начин изравни резултата – 3:3.

Доминик Тийм стигна до нов брекпойнт в седмия гейм при 40:30. Надал направи много добър сервис, с което изравни резултата – 40:40.

Следващата точка бе спечелена от Надал, който получи предимство. Последва много красиво разиграване, в което двамата демонстрираха най-силните си страни. Играха чудесно от дъното на корта. Тийм първи използва късата топка, но Надал стигна. След това австриецът го прехвърли, а Рафа нямаше отговор и се стигна до равенство. Тийм изкара топката в аут и испанецът отново получи възможност да спечели подаването си. Тийм отново демонстрира много силна игра. Надал имаше надмощие в началото и дори излезе в атака на мрежата, но не успя да я завърши, с което се стигна до ново много дълго разиграване. Тийм запази концентрация и с феноменална топка успя да изравни резултата. Надал изпълни след това сервис в тялото на Тийм и получи ново предимство. Испанецът направи атака по правата, с което успя да спечели гейма и да поведе с 4:3.

Рафаел Надал осъществи нов пробив в осмия гейм и поведе с 5:3.

Рафаел Надал спечели първия сет в мача с 6:3. Испанецът бе изключително убедителен в деветия гейм, но и съперникът му помогна, след като изпрати две топки в аут, след непредизвикани грешки. Така Надал спечели първия сет с 6:3. 

Gulliver/GettyImages
36 снимки