Бившият номер 1 в света Рафаел Надал се изпоти сериозно срещу 19-годишния Александър Зверев, за да се класира за 1/8-финалите на Откритото първенство на Австралия по тенис. Испанският матадор се нуждаеше от целия си физически ресурс, за да надделее над младия германец в маратонски мач, който продължи над 4 часа – 4:6, 6:3, 7:6 (5), 6:3, 6:2.

Тайбрекът в третия сет като че ли раздели мача на две половини, като в първата Зверев показа защо е най-младият член на световния топ 50. След жестоката битка на преден план изпъкнаха опитът и рутината на 30-годишния Надал, който с много хладнокръвие намери начин да пречупи съперника си.

Първият сет на мача беше просто феноменален за Зверев. Почти всичко, което германецът опита, се получаваше, а още в първия гейм той проби Надал. Испанецът имаше трудности с намирането на верния ритъм и едва избегна нов пробив в третия гейм. С много мощ в ударите от основната линия, Зверев още веднъж беше близо до реализиране на брейкбол при 5:3. Накрая сетът все пак отиде в неговия актив – 6:4.

Във втория Надал показа признаци на съживяване и започна да бъде доста по-убедителен на свой сервис. При Зверев се забеляза леко отстъпление, а опитният испанец това и чакаше – пробив в четвъртия гейм му осигури комфортна преднина, която той съхрани до края – 6:3 за Надал.

Най-зрелищният период в мача определено беше в третия сет, когато и двамата тенисисти играеха на върха на възможностите си. Рафа Надал показа адаптивност и започна по-често да излиза на мрежата, което му помагаше да приключва по-бързо някои разигравания. Без пробиви логично нещата се насочиха към тайбрек, където минипробивите започнаха да се редят един след друг. Надал настояваше да с изпращането на топката към бекхенд страната на Зверев, но тъкмо този удар измъкна германеца. При 5:5 той пласира няколко впечатляващи удара по диагонала за поредния минипробив, а след това с началния удар на своя страна се наложи със 7:5.

Тежката битка явно бе изстискала доста от психологическата енергия на младока, който изглеждаше като бледа сянка на себе си в началото на четвъртия сет. Надал започна със сервис гейм на нула, а след това реализира и пробив въпреки отчаяните усилия на Зверев. Германецът получи шанс да го върне в петия гейм, но това не му се удаде, а до края Надал спокойно печелеше всяко от подаванията си, за да изравни – 2:2 сета.

Още в началото на решителния пети сет Зверев пак бе пробит, а Надал дръпна с 2:0. Тук германецът отново се събуди, подпомогнат от колебливия сервис на съперника. 19-годишният талант изравни резултата, като се нуждаеше от три брейкбола, за да го стори. Изглежда битката се разгаряше отново, но не бе съвсем така. Петият гейм се оказа решаващ – след цели 5 равенства Надал измъкна нов пробив, който затвърди със скоростен гейм на нула. Това доведе до втори маратонски гейм при сервис за Зверев, а този път след 6 равенства в него Надал отново триумфира с пробив. Затварянето на мача беше лесно за испанеца, който ще играе в следващия кръг срещу някого измежду Гаел Монфис и Филип Колшрайбер.