Новият тенис любимец на Южна Корея Хьон Чун трябваше да преглътне изключителна горчивата на развръзка на първия си двубой срещу Роджър Федерер. Кореецът се видя принуден да се оттегли още във втория сет на втория полуфинал от Откритото първенство на Австралия, докато същевременно получаваше истинска лекция от рекордьора по титли от Големия Шлем. За малко повече от час на корта швейцарецът отказа опонента си при резултат 6:1 и 5:2 в своя полза, за да си осигури мач за титлата срещу хърватина Марин Чилич.

Проблем с огромен мазол върху стъпалото на левия крак бе причината Чун да сложи преждевременен край на мача, който иначе всички очакваха с нетърпение. Азиатецът прикова вниманието в последните дни след чудесните си победи над Новак Джокович, Александър Зверев и Тенис Сандгрен. Срещу Федерер обаче разликата в класите беше повече от явна, като обяснението не бе само в контузията. 36-годишният ветеран имаше съкрушаващо предимство във всеки един елемент от играта, като това най-явно си личеше при печелившите удари - цели 24 уинъра за ФедЕкспрес срещу скромните 6 за Чун. Младокът загуби над половината от точките си при вкаран първи сервис, докато Федерер достигна 94 процента успеваемост по същия показател, макар да имаше нисък процент (43%) на вкаран първи начален удар. 

Огромният респект у Чун спрямо противника си пролича още в първите минути. Кореецът допусна пробив в откриващия гейм, като моментално опита да го върне. Той действително достигна да точка за пробив срещу Федерер, който обаче устоя, демонстрирайки по-голяма стабилност в разиграванията от основната линия. Последваха два безпроблемни гейма за сервиращите, с които резултатът стана 3:1. Именно в следващия започнаха да си личат физическите проблеми на азиатеца. Първият му сервис изчезна и беше много лесно за Федерер да реализира още един пробив - 4:1. Швейцарецът го затвърди в бързо темпо, а после двамата влязоха в маратонски 7-и гейм. Въпреки отразените 4 сетбола в крайна сметка Маестрото с нов пробив затвори първия сет в своя полза.

Втората част тръгна без много шансове за посрещащите и статуквото се задържа такова до 4-ия гейм. В него Федерер без никакви трудности стигна да пробив, а сетне Чун поиска и медицински таймаут, от който стана ясно и естеството на травмата си. Кореецът положи усилие да продължи битката, доколкото е по силите му, но при 5:2 и все по-явното превъзходство на съперника реши да се откаже.

По този начин във финала срещу Чилич защитаващият шампионската си корона в Австралия Федерер ще може да атакува юбилейна 20-а титла от Големия Шлем. Това ще бъде 30-ият финал на подобно ниво за великия швейцарец.