Барбора Крейчикова от Чехия спечели Откритото първенство на Франция по тенис. 25-годишната Крейчикова надделя на финала над поставената под номер 31 Анастасия Павлюченкова (Русия) с 6:1, 2:6, 6:4 след почти два часа игра, за да заслужи първата си титла на сингъл в Големия шлем.

Чехкинята допусна пробив след две двойни грешки на старта на двубоя, но след това бързо навлезе в ритъм и с шест поредни гейма взе първия сет за половин час на корта.

Павлюченкова отрази брейкбол в началото на втората част и успя да първи път в срещата да задържи подаването си, след това реализира пробив и отново спечели сервис-гейма си, за да поведе с 3:0. В последствие рускинята дръпна с 5:1 и сервираше за изравняване на резултата. Тя пропусна сетбол, като при едно от последните разигравания в гейма Павлюченкова получи болки в лявото бедро, заради което поиска медицински таймаут. Рускинята продължи със сериозна превръзка на проблемното място, но при подновяването на играта тя веднага реализира брейк и взе втората част с 6:2.

Крейчикова реализира пробив за 2:1, но веднага след това Павлюченкова го върна.

При 2:3 чехкинята взе осем поредни разигравания и обърна до 4:3, а след това задържа и подаването си за 5:3, за да се доближи на гейм от трофея. Крейчикова дръпна с 40:15 при сервиса на съперничката, но пропусна двата мачбола и Павлюченкова намали за 4:5. В следващия гейм чехкинята отново дръпна с 40:15, пропусна третия си мачбол след двойна грешка, но при четвъртата възможност Павлюченкова прати топката в аут и Крейчикова триумфира.

"Много съм щастлива. Наслаждавах се на целия ден. Радвам се, че имах възможност да играя пред тази страхотна публика. Трудно ми е да подбера правилните думи. Все още не мога да повярвам, че съм спечелила титла в Големия шлем. Преминах през трудни времена, през тежки моменти, но постигнах нещо, за което винаги съм мечтала", коментира победителката, която в понеделник ще се изкачи на рекордното в кариерата си 15-о място в световната ранглиста.

"В последния гейм знаех, че трябва да вкарвам първия сервис, това си повтарях през цялото време. Мачът беше много равностоен. Анастасия направи две страхотни седмици. Тя е голяма шампионка, спечелила е много титли и винаги е трудно да играеш срещу нея. Също така искам да й кажа, че съжалявам", допълни тя.

Крейчикова получи трофея от легендарната си сънародничка Мартина Навратилова.

Чехкинята може да направи рядък дубъл за първи път от 2000 година след Мери Пиърс (Франция) с трофеи на сингъл и на двойки, след като утре на финала тя и сънародничката й Катержина Синиакова ще срещнат на финала при женските дуети Бетани Матек-Сандс (САЩ) и Ига Швьонтек (Полша).