12-кратният шампион на "Ролан Гарос" Рафаел Надал започна тазгодишното си участие на турнира с чиста победа. Матадора от Манакор постигна трисетова победа над 83-ия в света Егор Герасимов, макар да си пролича, че носителят на 19 титли от Големия шлем все още не е в оптимална форма.

Двубоят стартира доста изненадващо, като Герасимов на два пъти излезе напред в резултата, преди испанецът да осъществи пробив и да поведе с 4:2. Беларусинът опита да отговори, но Рафа не му позволи отново да застраши лидерството му и приключи сета при резултат 6:4 в своя полза.

Герасимов отново поведе в началото на втория сет, но след това Надал спечели три поредни гейма (два от тях на нула) и доведе резултата до 3:1 в своя полза. От този момент нататък играта вървеше гейм за гейм, което идеално устройваше левичаря, който успя да затвори и този сет с 6:4. Подобно на предходните два сета, третият също започна по-силно за Герасимов, който осъществи ранен пробив и поведе изненадващо с 2:0. Надал обаче бързо реагира и първо изравни, а след това записа два поредни гейма на нула, след които поведе с 4:2. До края на мача олимпийският шампион от Пекин 2008 нямаше повече проблеми и приключи спокойно сета с 6:2, с което подпечата успеха си.

В следващия кръг световният №2 ще играе с 236-ия в света Макензи Макдоналд.