Китайката Цинвън Чжън се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис при жените.

21-годишната Чжън спечели с 6:7(4), 6:3, 6:1 срещу рускинята Анна Калинская и за първи път в кариерата си ще играе на полуфинал в турнирите от Големия шлем. Двубоят продължи 2 часа и 18 минути, а успехът донесе и първи пробив на Чжън в топ 10 на световната ранглиста.

Поставаната под номер 12 Чжън, която остана последната ранкирана тенисистка в горната част на схемата още в четвъртфиналите, трябваше да прави обрат срещу намиращата се на 75-о място в света Калинская.

Рускинята взе първия сет на мача след тайбрек със 7:4 точки, като преди това на два пъти навакса изоставане от пробив, както и от 1:3 точки във финалния гейм.

Във втория сет двете тенисистки печелеха подаванията си до 4:3 в полза на Чжън, когато китайката направи пробив, който и осигури втората партия от мача.

Това даде допълнителен заряд на китайката и в решаващия трети сет тя спечели шест поредни гейма, за да триумфира с 6:1.

За място на финала Цинвън Чжън ще играе с украинската квалификантка Даяна Ястремска, която по-рано днес отстрани в два сета чехкинята Линда Носкова. В другия полуфинал съпернички са поставената под номер 2 Арина Сабаленка от Беларус и номер 4 Коко Гоф от САЩ.

За последно китайка игра на полуфинал на сингъл в Мелбърн през 2014 година, когато Ли На завърши турнира като шампионка.

Цинвън Чжън завърши мача с 10 аса и 42 печеливши удара, като направи и 35 непредизвикани грешки. Статистиката на Калинская бе два аса, 18 "уинъра" и 30 непредизвикани грешки. / БТА