Австралиецът Ник Кирьос заяви, че иска да стигне до титлата на Откритото първенство на САЩ по тенис, след като в четвъртия кръг детронира миналогодишния шампион Даниил Медведев (Русия).

Поставеният под номер 23 Кириос достигна за първи път до четвъртфиналите на турнира от Големия шлем в Ню Йорк след успех със 7:6(11), 3:6, 6:3, 6:2.

Поражението за Медвелев означава, че той ще загуби първото място в световната ранглиста след надпреварата, а от идния понеделник новият номер 1 в класацията на ATP ще бъде един измежду испанците Рафаел Надал и Карлос Алкарас или Каспер Рууд от Норвегия, в зависимост от резултатите им до края на надпреварата на "Флашинг Медоус".

"Искам да стигна до края. Надявам се да успея. Много съм щастлив, че най-после успях да покажа таланта си в Ню Йорк. Честно казано досега не бях играл много добър тенис тук...отне ми 27 години", коментира австралиецът.

Кириос показа страхотна игра, пласира 21 аса и общо 53 печеливши удара.

"Мисля, че играх по най-правилния начин. Ретурите ми бяха страхотни. През втория и третия сет се чувствах много свободно, забавлявах се, наслаждавах се на всеки момент на корта. Горд съм от това", каза австралиецът, който с победата си гарантира завръщане в топ 20 на световната ранглиста.

"Мисля, че до голяма степен успях да наруша ритъма му. Не му позволих да навлезе в комфортната си зона на крайната линия, да покаже своя стил на игра. Като цяло съм много доволен от представянето ми", допълни той.

Съперник на Кириос на четвъртфиналите ще бъде друг руснак - Карен Хачанов.