Действащата шампионка и световна номер едно Ига Швьонтек се класира на финала на Ролан Гарос.

Швьонтек победи бразилката Беатрис Хадад Мая с 6:2, 7:6 (9/7) и ще се изправи срещу 43-ата в ранглистата Мухова от Чехия в събота, когато ще се бори за трета титла на "Ролан Гарос" за последните четири години.

22-годишната полякиня, която подобри рекорда си в Париж на 27-2, се стреми да стане първата жена, която успешно защитава титлата след Жюстин Енин през 2007 г.

Тя е и най-младата жена, достигнала до три финала на Откритото първенство на Франция след Моника Селес в началото на 90-те години на миналия век.

"Това е наистина невероятно. Честно казано, трудно е да играеш на толкова дълъг турнир и съм доста щастлива, че успявам да играя постоянно и всяка година да имам добри резултати тук. Доста съм развълнувана за събота", каза Швьонтек.

Хадад Мая, първата бразилка, достигнала до полуфинал на турнир от Големия шлем след седемкратната победителка Мария Буено през 1968 г., проби Свитек в откриващия гейм, но Швьонтек скоро пое инициативата.

Швьонтек спечели пет от следващите шест гейма, преди да пробие Хадад Мая за трети път и да затвори сета.

Във втория сет Хадад Мая поведе с 3:1, но Швьонтек спечели следващите три гейма.

Тя отрази три точки за пробив при 4:5 и спаси сетбол в тайбрека, преди да спре похода на 27-годишната левичарка, която никога не беше преминавала втория кръг на турнир от Големия шлем преди това Открито първенство на Франция.