Втората титла от Големия шлем за Наоми Осака и изкачването на японката под №1 в света доведе до изключителна еуфория в родината ѝ.

Тя стартира с туит от премиера на страната, който поздрави сънародничката си след победата над Каролина Плишкова. Осака се превърна в първата №1 от Япония в историята.

Тя е родена в Япония от майка японка и баща хаитянец, а когато Наоми е едва на 3 години семейството се мести в Ню Йорк. Родителите споделят, че по това време в консервативна Япония не са гледали с добро око на брак между местно момиче и хаитянец като това е една от причините за преместването в САЩ.

Тези години обаче са в миналото, а сега Осака се превръща в най-голямата звезда в родината си. "Какво впечатляващо представяне. Поздравления за Наоми Осака за спечелването на Аустрелиън Оупън", написа премиерът Шинзо Абе.

Може би най-щастлив пък бе дядото на Наоми, който живее в отдалеченото рибарско селбе Немур на най-северния остров на Япония Хокайдо. "Кръвното ми се вдигна. Много съм горд как спечели. Тя ми е толкова скъпа."

Горди обаче са и обикновените хора на Япония, сред които тенис манията доби невероятни размери след успеха на Осака над Серина Уилямс преди няколко месеца на US Open.

"Като японка съм много горда", споделя 28-годишната финансистка Сатоши Муцитани. "Тя показа много характер, след като загуби втория сет. Мисля, че тя е вдъхновение за младите хора в Япония, които виждат, че могат да направят всичко, ако работят здраво за него."

Резултатите на Наоми на корта и нейното чувство за хумор моментално доведоха и до един куп рекламни договори с големи брандове като Adidas, Nissan, Yonex, Citizen, Nissin and Shiseido.

До съвсем скоро най-големите успехи на японския тенис бяха свързани с Кей Нишикори, който бе финалист на US Open 2014. При дамите пък Кимико Дате имаше три полуфинала, но никога не бе играла за титлата.

Възходът на Осака идва и в перфектен момент за родината ѝ с оглед на предстоящата през 2020-а Олимпиада в Токио. Очаква се именно тенисистката да бъде водещото лице, което да рекламира Игрите в Япония.