Водачът в световната ранглиста по тенис Новак Джокович (Сърбия) заяви, че е обмислял да сложи край на кариерата си през 2010 година след разочароваща загуба от Юрген Мелцер (Австрия) на "Ролан Гарос". Джокович пропиля два сета аванс и отпадна на четвъртфиналите от австриеца с 6:3 6:2, 2:6, 6:7(3), 4:6. "През 2010 година загубих от Юрген Мелцер на четвъртфиналите на "Ролан Гарос".

Плаках след отпадането. Беше много труден момент. Исках да приключа с тениса, защото виждах всичко в черно. Но това беше преобразяване за мен, защото след тази загуби аз се освободих. Бях спечелил Откритото първенство на Австралия през 2008 година, бях номер 3 в света, но не бях доволен. Знаех, че мога да постигна повече, но губех най-важните мачове срещу Федерер и Надал. От този момент напрежението падна от плещите ми. Започнах да играя по-агресивно. Това беше повратната точка", коментира 32-годишният сърбин. За десетилетие от поражението от Мелцер белградчанинът добави още 16 титли от Големия шлем, като общо 17-ата в кариерата си той спечели в епичен петсетов финал на "Уимбълдън" през миналата година срещу Роджър Федерер (Швейцария), в който отрази 5 мачбола.

"Това беше един от най-красивите мачове, които съм играл, заедно с финала в Австралия срещу Надал през 2012 година. Това са уникални двубои, в тях се случи всичко. От техническа гледна точка качеството на играта на Роджър беше отлично от първото до последното разиграване. Статистиката го показва. Аз, обаче, изиграх решителните точки много добре. Може би за първи път не допуснах грешки и в трите тайбрека. Такива мачове се получават веднъж или два пъти в кариерата и се радвам, че успях да се преборя с величие като Роджър на толкова престижната сцена като Централния корт на "Уимбълдън", каза още Джокович.