Най-добрият гръцки тенисист Стефанос Циципас изоставаше с 1:2 сета, но направи обрат и победи американеца Тейлър Фриц с 4:6, 6:4, 4:6, 6:3, 6:4 в мач, продължил 3:23 часа. Така той ще играе на четвъртфиналите на първия за годината турнир от Големия шлем срещу италианеца Яник Синер.

30 снимки

Поставеният под номер 4 Циципас не започна по най-добрия начин мача, като Фриц го проби в седмия гейм, което бе достатъчно за успеха му с 6:4. Гъркът се реваншира във втория сет, като повече с 5:4 и взе подаването на съперника си, за да изравни резултата. Третият сет досущ приличаше на първия, като номер 20 в схемата Тейлър Фриц проби в седмия гейм и отново стигна до 6:4, което изправи до стената Циципас, който бе фаворит преди мача.

Той обаче успя да пробие при 4:3, а след това си взе подаването и изравни сетовете с 6:3.

Последният сет вървеше точка за точка, но Стефанов Циципас проби при 4:4, а след това взе и мача на своя сервис.

Гъркът направи 19 аса срещу 13 за американеца, както и 53 уинъра срещу 52 на Тейлър Фриц. Циципас допусна и повече непредизвикани грешки - 44 срещу 37, но бе по-концентриран в решаващите моменти.

"Във важните моменти усещах подкрепата на публиката, което много ми помагаше. За първи път ми се случи това в края на втория сет, когато не знаех какъв е резултатът. Но го приемам като нещо позитивно - толкова си концентриран, че не знаеш какво се случва. Яник Синер направи страхотна година през 2021-ва, но сега мисля само за възстановяването ми и ледената баня", каза след успеха си Циципас.