Гръкът Стефанос Циципас започна участието си на Откритото първенство на Австралия с рутинна победа над шведа Микаел Имер с 6:2, 6:4, 6:3 за малко повече от два часа игра.

Поставеният под номер 4 в основната схема Циципас показа, че проблемите с лакътя, които го мъчеха по време на АТП Къп, са отшумели. Гръкът изигра срещата на много добро ниво и не остави особени шансове на 23-годишния Имер.

Циципас имаше предимство в абсолютно всички основни статистически компоненти на играта, като единственото леко колебание дойде в началото на втория сет, когато първи допусна пробив за 0:2. Той обаче бързо компенсира това изоставане и до края методично надиграваше шведа.

Във втория кръг на турнира Циципас ще срещне аржентинеца Себастиан Баес, който спечели в петсетова афера с испанеца Алберт Рамос с 6:4, 4:6, 6:3, 1:6, 6:2.

Победителят от мача между Циципас и Баес ще бъде съперник на Григор Димитров в третия кръг на турнира, ако българинът победи във втория кръг французина Беноа Пер.

Към втория кръг продължава и представителят на домакините Алекс де Минор. Австралиецът победи с 3:6, 6:3, 6:0, 6:3 италианеца Лоренцо Музети за малко над два часа и половина.

Поставеният под номер 32 в схемата Де Минор показа колебания в играта си в първия сет срещу един от най-обещаващите млади тенис играчи, но след това бързо успя да наложи волята си. Де Минор успя да спечели осем поредни гейма от края на втория до края на третия сет, с което отказа съпротивата на Музети. В четвъртия сет италианецът показа малко по-добра игра, но тя му стигна за само ще три гейма.

Публиката в Мелбърн имаше още поводи за радост, тъй като любимецът на феновете Ник Кирьос също се класира за втория кръг. Австралиецът се забавлявале на корта и победи британския квалификант Лиъм Броуди с 6:4, 6:4, 6:3. Кирьос реши първите два сета с по един пробив, като и в двата случая те дойдоха още в първия гейм. В третия сет Кирьос проби за 2:1, а след това още веднъж в последния гейм на мача.

Следващото препятствие пред Кирьос обаче се очертава да бъде много по-високо. В четвъртък той ще играе с основния фаворит за титлата Даниил Медведев.